Našli vodu na Divčbarama, može odmah u flaše

Na Divčibarama otkriven izvor tečnosti vrhunskih mineralnih vrednosti. Kvalitet takav da može odmah da se flašira, tvrde stručnjaci

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Otkup prava

- Jedna bušotina je u blizini odmarališta "Stevan Filipović", koje je u vlasništvu beogradske Mesne zajednice Stari grad - kaže Dragan Jeremić, direktor Direkcije za izgradnju Valjeva. - Na jednoj od narednih sednica Skupštine grada biće doneta odluka o otkupu prava za eksploataciju od Mesne zajednice Stari grad, a za to je potrebno oko dva miliona dinara.

U centru Divčibara, nadaleko poznate vazdušne banje, pronađena je voda visokog kvaliteta, toliko bogata magnezijumom, kakva, tvrde stručnjaci, nigde u Srbiji ne postoji. Kvalitet je toliko dobar da voda odmah iz bušotine može da se – flašira, pišu Večernje novosti.

To su utvrdili stručnjaci Rudarskog-geološkog fakulteta u Beogradu, koji su na zahtev Direkcije za izgradnju Valjeva, obavili istraživanje na Divčibarama. Otkrivene su dve bušotine koje mogu da zadovolje potrebe za vodom u tom vodećem turističkom centru valjevskog kraja.

“Prava blagodet je što je voda puna magnezijuma, koji povoljno utiče na rad srca, krvne sudove, razbijanje kamena u bubregu, opšte stanje organizma”, kaže profesor dr Dejan Milenić sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, šef Centra za obnovljive vodne energetske resurse.

“Na izvorištu kod hotela "Pepa" voda je veoma visokog kvaliteta. Na srpskom tržištu nema prirodnih voda koje sadrže toliku količinu magnezijuma, kao što je slučaj na Divčibarama. Voda je slabobazna, što pravi efekat rasterećenosti u želucu”.

Malenić ističe da voda na tom izvorištu neprekidno teče, nije u sistemu vodovoda, niti je hlorisana, tako da svi koji borave na Divčibarama obavezno bi trebalo da je piju. Stene od kojih je formiran planinski masiv na kom su Divčibare pune su minerala magnezijuma, pa odatle toliko kvalitetna voda.

“Vode koje se u njima formiraju praktično su u grupi najlekovitijih i najboljih koje mogu da se piju”, kaže Malenić. - Tu, naravno, mislim na obične vode, ne na magnezijumske kakve postoje na tržištu, a koje su opterećene ugljen-dioksidom. To nije slučaj sa divčibarskom vodom, koja može da se pije neograničeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 280 idi na stranu