Ako bude zamrzavanja biće protesta?

Lideri vladajuće koalicije ponovo će se sutra sastati da bi razgovarali o ekonomskim merama Vlade.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 06.06.2013.

19:40

Default images

U međuvremenu, ministarka zdravlja i potpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović poručuje da neće biti zamrzavanja plata u njenom sektoru.

Neki sindikati najavljuju i mogućnost protesta.

Jača finansijska disciplina, poresko zahvatanje svih korisnika i suzbijanje sive ekonomije, to su samo neke od mera koje predlaže jedna od članica vladajuće koalicije, Partija penzionera. Osim smanjenja rashoda, potrebno je povećati prihode.

Da se obuhvati veći broj korisnika a stopa poreza smanji kod nas je to obrnuto. Sve se svodi na to seci uši krpi ...." , kaže Milan Krkobabić.

Moguće smanjenje plata u gubitaškim javnim preduzećima, koje predlažu neke od članica vladajuće većine, nije dobar potez u ovom trenutku. Ova preduzeća, kako navode u stranci na čijem čelu je Jovan Krkobabić, trebalo bi da budu transformisana ali i da zaposleni zarađuju u zavisnosti od toga koliku dobit ostvaruju.

Zamrzavanje plata u javnim preduzećima i javnom sektoru ne odobravaju ni sindikalci. Smatraju da to ne bi donelo značajnije uštede i da bi samo pogoršalo naplatu poreza. Suzbijanje sive ekonomije, uštede na javnim nabavkama, bolja naplata poreza donele bi mnogo veće prihode za budžet.

"Bila bi čista diskirminacija da se smanjuju zarade", kaže Ivica Cvetanović predsednik Granskih sindikata.

Ni ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović ne podržava zamrzavanje plata i penzija. Oni koji rade težak posao, a imaju male plate, kao što su radnici u zdravstvu, prosveto i rudari, ne bi trebalo da se nađu na udaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: