Auto-industrija za Srbiju kao IT

Automobilska industrija zajedno sa IT tehnologijama, poljoprivredom i energetikom sapada u strateške sektore Srbije, poručio ministar Rasim Ljajić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.10.2013.

13:34

Default images

On je otvarajući Peti sajam automobila, motora i preteće opreme u niškom Čairu rekao da je ukupna vrednost izvoza te industrije ove godine dostigla je 1,23 milijarde evra.

"To čini 18 odsto ukupnog srpskog izvoza. Automobilska industrija zauzima prvo mesto u srpskom izvozu i ovogodišnji izvoz je veći tri i po puta u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Ljajić.

Istovremeno, kako je naveo, u Srbiji je prodato oko 16.000 novih automobila, ili tri i po puta manje u odnosu na period pre početka ekonomske krize 2008. godine, čime naša zemlja deli sudbinu ostalih evropskih zemalja u kojima je ove godine zabeležen pad prodaje automobila za oko 5,5 odsto.

Ljajićj je, medjutim, ukazao da je automobilska industrija jedna od retkih oblasti u kojoj je zabeležen rast zaposlenosti.

"U automobilskoj industriji ove godine zaposleno je oko 22.000 ljudi, što je za oko 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine", kazao je on.

Napomenuvši da u Srbiji oko 27 preduzeća radi u oblasti automobilske industrije, Ljajić je dodao da je od 2000. godine u industriju uloženo 1,7 milijardi evra.

"naše zemlje sa velikim potencijalom proizvodnje i izvoza u narednom periodu", rekao je Ljajić.

Gradonačelnik Niša, Zoran Perišić, ocenio je da 150.000 posetilaca na prethodnim sajmovima pokazuje da grad ima potencijal za ovakve manifestacije, da ih je grad željan i da one predstavljaju dobru promociju Niša.

Prema njegovom mišljenju, rad na povećanju kupovne moći stanovništva i na popravljanju ukupnih ekonomskih prilika, kako bi bila povećana prodaja i u automobilskoj industriji u Srbiji, jedan je od važnih zadatak u državi.

Sajam automobila, motora i parateće opreme trajaće do 6. oktobra, a na njemu je izložen i novi model "fijat Lliving" koji je, kako je rečeno, prvi put predstavljen na niškoj manifestaciji.

Organizator sajma je City Marketing Centar iz Niša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: