Fond PIO bez tendera deli milione

Beograd -- Fond PIO godišnje plaća po milion evra za usluge mikrofilmovanja, ali bez tendera. Samo u decembru za obradu penzijskih predmeta plaćeno je 850.000 evra.

Izvor: Novosti
Podeli

Prebacivanje dokumentacije u elektronski oblik, Penzijski fond Srbije košta svake godine najmanje milion evra, a ovaj se posao obavlja duže od decenije.

Za sve ovo vreme, iako bez raspisanog tendera, za ”izvođača radova” je imenovano isto preduzeće - ”MFC Mikrokomerc”.

A na račun ovog poslovnog aranžmana, na osnovu dokumentacije u koju su Novosti imale uvid, moglo bi se pripisati i nerealno prikazivanje obavljenog posla, ”napumpane” cene, kao i sam kadar!

Jer, sadašnji direktor Fonda PIO zadužen za poslove javnih nabavki, u pauzi između svoja dva mandata, radio je baš u ovom preduzeću!

ARHIVA JAČA OD LONDONSKE BERZE

"Naša arhivska građa sadrži više od 200 miliona dokumenata, što je, izraženo u kilometrima, više od 40 kilometara papirne arhive. Osim toga, imamao i 130 miliona slika i 40.000 mikrofilmskih kaseta u elektronskoj arhivi. Poređenja radi, ovakvu elektronsku arhivu ima Londonska berza", kaže Dragana Kalinović, direktorka Fonda PIO.

Ceo posao sa ovom kompanijom traje već 15 godina, ali iz kase Fonda ne smanjuju se rashodi. Tako je, na primer, još 2004. godine za ove usluge Fond izdvojio milion evra, godinu dana kasnije 100.000 evra više, 2008. posao je koštao 2,3 miliona, a 2009. skoro tri miliona evra. I za ovu godinu odobren je neskroman budžet od čak 204 miliona dinara.

U ”MFC Mikrokomercu”, međutim, ne vide da je njihov rad, iako dobijen bez tendera, sporan. "Posao ne zaključujemo preko konkursa, već radimo po postojećem ugovoru. U prošloj godini smo sa Fondom PIO sklopili posao vredan 180 miliona dinara", objašnjava Vladislav Miletić, vlasnik ”MFC Mikrokomerca”.

On dodaje da, osim sa Fondom, sarađuju "i sa najmanje 100 firmi u zemlji i inostranstvu. Među njima su i Ministarstvo prosvete, Nacionalna služba za zapošljavanje, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvo zdravlja, Klinički centar Srbije".

Miletić negira i prigovor konkurencije da su cene usluga mikrofilmovanja u ovom slučaju desetostruko veće od, na primer, usluga koje pružaju bankama. "Usluge skeniranja uopšte ne naplaćujemo već samo mikrofilmovanje, i to po ceni od 3,2 dinara. Drugim korisnicima naplaćujemo od pet do 45 dinara", dodaje Miletić.

Da Fond PIO, bez obzira na cenovnik usluga, ne štedi na poslovima mikrofilmovanja, pokazuju i fakture iz decembra. Samo u decembru za skeniranja i mikrofilmovanja penzijskih predmeta plaćeno je 850.000 evra! Cena jednog predmeta iznosila je 3,3 dinara, a najviše ih se obradilo u Beogradu, Nišu, Zrenjaninu, Ćupriji, Valjevu, Boru, Kraljevu, Šapcu, Prokuplju.

OBAVEZAN TENDER
U Upravi za javne nabavke podsećaju da je Zakonom o javnim nabavkama iz 2002. godine tender - obavezan. - Javne nabavke raspisuju i sprovode svi državni organi za nabavke dobara ili vršenje usluga, ukoliko imaju u svojim budžetima predviđena sredstva za te nabavke, a u skladu sa planovima - kaže, za ”Novosti”, Novica Antić iz Uprave za javne nabavke.

"Oprema koju firma MFC koristi za mikrofilmovanje je u stanju da mikrofilmuje 40 slika za minut, što znači da bi mašina za mikrofilmovanje morala da radi 289 sati dnevno u decembru, i to 31 dan, da bi izmikrofilmovala toliko snimaka. Kada bi sve firme koje se bave ovom delatnošću u Srbiji radile zajedno u tri smene svakog dana, ne bi mogle da obrade ove fakturisane količine!", objašnjavaju iz konkurentske firme.

Svih ovih godina menjalo su rukovodstvo u Fondu PIO, a nosioci posla su manje-više ostajali isti. Sa Miletićem je, u ime Fonda PIO, poslove ugovarao Branimir Alinčić, koji je od 1997. bio na mestu direktora Sektora za opšte poslove, a od 2003. radio je kao načelnik Odeljenja za mikrofilm, prepis i umnožavanje.

Po odlasku iz Fonda (uz otpremninu), zaposlio se baš u ovoj kompaniji, a potom se ponovo vratio u Fond, i to na mesto direktora opštih i pravnih poslova, zadužen upravo za javne nabavke!

U ”MFC Mikrokomercu” ne negiraju da je Alinčić kod njih radio kao pravnik u periodu od 2006. do 2008. godine, ali u Fondu PIO nismo dobili odgovor da li je u pitanju sukob interesa. Iz ove kuće nije odgovoreno ni kako je moguće da se ovoliko vredan posao godinama sklapa bez tendera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 418 idi na stranu