Postavljen kamen temeljac za sistem odsumporavanja u TENT B

U EPS-ovoj termoelektrani „Nikola Tesla B“ postavljen je kamen temeljac za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2020.

14:33

Postavljen kamen temeljac za sistem odsumporavanja u TENT B
Foto: EPS

Kako je saopšteno, postrojenje će doprineti zaštiti životne sredine i oko 20 puta smanjiti emisije sumpor-dioksida.

"Početak ovog projekta je značajan za zdraviju životnu sredinu, ali još važnija je vizija ako hoćemo velike promene. Energetska bezbednost je jednako važna, kao i ekološka bezbednost i ako nemamo ulaganja u smanjenje emisija štetnih gasova znači i da termoelektrane ne mogu da nastave da rade. Sve ovo je moralo da se rešava mnogo pre, ali važno je da smo počeli. Svi projekti u EPS realizovaće se mnogo brže“, rekla je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike.

Milorad Grčić, vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Srbije“, istakao je da će postrojenje u TENT B, drugo u Obrenovcu i treće u Srbiji koje gradi EPS, smanjiti nivo zagađenja vazduha, ali i poboljšati energetsku stabilnost u zemlji.

"Vrednost izgradnje postrojenja u TENT B je 210 miliona evra, a ponosni smo što će oko 120 miliona evra biti realizovano kroz rad domaćih firmi. To je veoma važno za rast domaće privrede, jer EPS utiče direktno na rast BDP-a tri odsto na nivou godine i još tri odsto indirektno kroz građevinu i ostale grane. Ovakvi projekti garantuju budućnost termoelektrana u Srbiji i energetsku stabilnost“, rekao je Grčić.

Termoelektrane TENT A i TENT B u Obrenovcu proizvode više od 50 odsto električne energije u Srbiji.

"Projekat odsumporavanja ovde u TENT B smanjiće nivo emisija sumpor-dioksida sa sadašnjih 80.000 tona na nivou godine, na 4.500 tona, što je oko 20 puta manje“, rekao je Grčić.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je podsetila da je prošle godine počela gradnja istog postrojenju na TENT A i naglasila da će ta dva sistema značajno uticati na viši nivo zaštite životne sredine.

"Ovim projektom smanjuje se emisija sumpor-dioksida na minimum. Prilagođavamo regulative i propise sa EU na svom putu evrointegracija, i ovakva postrojenja doprinose bržem delovanju i usaglašavanju sa EU. Naš imperativ je zaštita životne sredine i bolјi kvalitet vazduha, a sve zbog zdravlјa građana Srbije“, rekla je Vujovićeva.

Generalni direktor ogranka kompanije Micubiši pauer u Srbiji Šinićiro Micujama istakao je da će preduzeti sve korake da se projekat realizuje bezbedno i u roku.

"Naša dokazano najsavremenija tehnologija za odsumporavanje dimnog gasa biti korišćena za postrojenje TENT-B kao i za TENT-A, a koju je razvio bivši Micubiši hevi indastriz i Hitači, u Japanu. Stoga se nadamo i ja sam uveren da će ovo postrojenje značajno doprineti unapređenju u oblasti zaštite životne sredine i ekologije u Srbiji“, rekao je Micujama.

Rok za završetak projekta i preuzimanje postrojenja predviđen je za mart 2024. godine. Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za oba bloka TE Nikola Tesla B, očekuje se smanjenje ukupne količine emisija sumpor-dioksida sa 3.000 miligrama po kubnom metru na nivo od 130 miligrama po kubnom metru. Puštanjem u rad ovog postrojenja, dodatno, nivo emitovanih čvrstih čestica u atmosferu sa sadašnjih 50 miligrama po kubnom metru smanjuje se na ispod 10 miligrama po kubnom metru. Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova produžava se radni vek TENT B.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: