Šta gost lokala treba da radi u situaciji kada stigne račun, a vlasnik ne prima kartice? VIDEO

Svedoci smo toga da sve češće bezgotovinski plaćamo račune u radnjama ili ugostiteljskim objektima.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 01.12.2020.

14:11

Šta gost lokala treba da radi u situaciji kada stigne račun, a vlasnik ne prima kartice? VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

U poslednje vreme postoje i posebne pogodnosti pri plaćanju karticom, ali postoje i lokali u kojima još nije moguće račun namiriti platnom karticom.

Zakon o zaštiti potrošača kaže da je trgovac dužan da obavesti mušterije, pre usluge, da ne prima kartice. Sa druge strane, u propisima iz nadležnosti Ministarstva trgovine u oblasti maloprodaje trgovci nemaju zakonsku obavezu da uvedu plaćanje karticama.

"Ukoliko je ugostitelj istakao da prima kartice, a desi se da, recimo, tog dana nije moguće izvršiti plaćanje karticama, on je dužan da, pre nego što potrošač izvrši narudžbinu, istog obavesti da ne radi aparat", objašnjava Nevena Praizović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, prenosi u prilogu TV Prva.

Ugostitelji i trgovci ne vole kartice najčešće zbog provizije. Njima je u račun koji posetioci plaćaju ukalkulisana obaveza prema gradu, banci i državi. Tu su takođe uključeni troškovi međubankarske naknade, kartičnih sistema i drugo.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: