Ovaj put je žila kucavica zapadne Srbije: Do Crne Gore konačno bez zastoja i velikih gužvi FOTO

Užice, Čačak -- Magistralni put od Čačka do Zlatibora predstavlja žilu kucavicu zapadne Srbije i decenijama je bio zapostavljen i skoro potpuno devastiran.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Ove godine sanacija magistralnog puta od Pakovraća kod Čačka do Bele zemlje na Zlatiboru u potpunosti je završena, a radovi koji su se odvijali bez prekida saobraćaja zahtevali su od putara, ali i vozača veliko strpljenje.

Put od Pakovraća do Užica prolazi kroz Ovčarko kablarsku klisuru i požešku kotlinu gde i u letnjim mesecima dolazi do pojave magle, pa je ova deonica veliki izazov i za iskusne vozače. Česta krpljenja i parcijalne sanacije dodatno su otežavale saobraćaj na ovoj deonici, a konačna rekonstrukcija je veliko olakšanje za vozače kojima je vožnja ovom deonicom sada dosta lakša i pre svega bezbednija.

Foto: RINA
Foto: RINA

Od Užica ka Zlatiboru nije bila ništa bolja slika, pa je pred putare stavljen ozbiljan zadatak, petnaest i po kilometara najfrekventnijeg puta u zapadnoj Srbiji. Sanacija tunela, izgradnja potpornih zidova, sve je rešeno bez prekida saobraćaja. Mi smo uradili 54 hiljade kvadrata sanacije tih kosina kao i žičane barijere koje sprečavaju eventualni odron čime je bezbednost saobraćaja postavljena na visok nivo " ,kazao je za RINU Leko Korićanac, generalni direktor „Putevi Užice“.

Foto: RINA
Foto: RINA

Sanacija šest mostova bila je najveći izazov, od kojih su Krivaja i Sušica pravi građevinski poduhvat.

"U prvoj fazi je proširivan most, u drugoj urađeni ivičnjaci i pešačka staza kao i kišna kanalizacija. Koristili smo viseće skele i trudili smo se da sve uradimo brzo i efijkasno, od jutra do mraka, 23 separatora za prečišćavanje otpadnih voda. Ovo je put za buduće generacije", kaže Slobodan Božović, tehnički direktor.

Foto: RINA
Foto: RINA

Za rekonstrukciju ove deonice utrošeno je 45 hiljada tona asfalta, vrednost radova iznosi milijardu i 285 miliona, a svaki uloženi dinar višestruko će se isplatiti jer se od sada putuje brže i pre svega bezbednije.

Ova deonica saobraćajna je veza sa Bih i Crnom Gorom i povezuje devet opština Zlatiborskog okruga i grad Užice sa ostatkom Srbije.

Foto: RINA
Foto: RINA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 189 idi na stranu