Za godinu dana vozovi ukupno kasnili dve: "Puž doslovno 10 puta brži"

U godinu dana svi vozovi Hrvatske železnice (HŽ) kasnili su dve godine, piše današnji Jutarnji list.

Region

Izvor: Tanjug

Nedelja, 07.08.2022.

12:38

Za godinu dana vozovi ukupno kasnili dve:
Ilustracija: Shutterstock/Adicus

List navodi da je "puž doslovno 10 puta brži, jer dok HŽ elektrificira 800 metara pruge, taj mekušac pređe čak 8.700 metara".

Kad bi oni retki preostali koji još na posao iz Zagreba prema Koprivnici moraju da putuju vozom pisali memoare, bilo bi to bez sumnje medu najintrigantnijim štivima objavljenima u Hrvatskoj, piše zagrebački dnevnik.

"Posramila bi se brojna puno slavnija dela teatra apsurda, a istovremeno bi se iz njih verno mogla iščitati tragična sudbina nacionalnih željeznica u koje je država, od osamostaljenja, ulupala milijarde, da bi se putnici danas njima prevozili iskljucivo onda kad im za dolazak na cilj ne preostaje baš nikakvo drugo sredstvo", prenosi Hina pisanje lista.

Sve se to, navodi list, savršeno nazire iz prašine i buke gradilišta na relaciji Dugo Selo - Križevci, sada već oglednog primera neefikasnosti rukovodstva železničke infrastrukture, koje ni uz pomoć novca iz EU fondova već godinama, tačnije od 2016, nije u stanju da dovrši 200 miliona evra vrednu investiciju.

Rokovi dovršetka produženi su već nekoliko puta, a poslednji put kad je Jutarnji pisao o stanju željeznica, u januara ove godine, iz HŽ Infrastrukture je najavljeno da će projekat konačno biti dovršen sredinom 2023. godine. Nažalost, u međuvremenu se i to promenilo pa je Infrastruktura već sada svesna da, usprkos potpisivanju novog, petog dodatka ugovoru, neće biti u stanju da radove završi pre kraja sledeće godine, piše Jutarnji.

"S obzirom na okolnosti na gradilištu vezano uz novu preraspodelu radova i vreme potrebno za novo pokretanje aktivnosti, jasno je već u ovom trenutku da će fizički radovi trajati minimalno do kraja 2023", poručuju iz HŽ Infrastrukture, koja je dosad obavila 72,15 posto planiranih radova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: