Biz - B92.net

Vlada Crne Gore ulaže 155 miliona evra za spas avio-kompanije

Podgorica -- Vlada Crne Gore predložila je zakon kojim se predviđa ulaganje 155 miliona evra u nacionalnu avio-kompaniju Montenegro erlajns.

Izvor: Al Jazeera
Podeli
Foto: depositphotos, bigguns
Foto: depositphotos, bigguns

Predlogom zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj nacionalne avio-kompanije predviđa se njena dokapitalizacija u narednih šest godina radi pokrivanja dugovanja i novih investicija.

Vlada je zakon uputila u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku, kako bi se o njemu glasalo do kraja godine, prenosi Anadolija.

Kako su naveli iz Vlade, zakonom se stvaraju osnovne pretpostavke za tržišno poslovanje nacionalnog avio-prevoznika, a time i brojni pozitivni efekti po celokupnu crnogorsku ekonomiju.

"U tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona evra za kupovinu novih crnogorskih aviona. Radi osiguravanja održivosti i stabilnosti poslovanja nacionalnog avio-prevoznika kao preduzeća od posebnog značaja za državu, zakonom se uređuju uslovi i postupak izmirivanja obaveza koje Montenegro Erlajns ima prema Crnoj Gori i trećim licima", navodi se u saopštenju iz Vlade.

Ističe se da crnogorska nacionalna avio-kompanija godišnje prihoduje oko 70 miliona evra, kao i da je ove godine prevezla više od 660.000 putnika.

Time je, kako se navodi, pored direktnog prihoda, ostvaren i pozitivan uticaj od turizma na celokupnu ekonomiju Crne Gore.

Avio-kompanija važna za turizam Crne Gore

"Eventualni stečaj ili likvidacija kompanije bi doveli do niza negativnih efekata po celu nacionalnu ekonomiju, kao i brojnih direktnih negativnih posledica, među kojima su gubitak 33,7 miliona evra otplaćenih rata za avione i slotova na stranim aerodromima", naveli su iz Vlade.

Vlada je ocenila da bi alternativni scenario stečaja ili likvidacije Montenegro erlajnsa takođe bio nepovoljan, ne samo po nacionalnu avio-kompaniju, već i po ukupnu crnogorsku ekonomiju, posebno imajući u vidu turizam kao stratešku granu razvoja.

"Vlada je razmotrila i uporedna pozitivna iskustva više zemalja Evropske unije, koje su prethodnih godina na sličan način konsolidovale svoje avio-kompanije, kao i slučajeve zemalja koje su odlučile da ne pristupe konsolidaciji, što je dovelo do značajnih negativnih posledica po njihove nacionalne ekonomije", navode iz Vlade Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Region