Biz - B92.net

Više penzionera nego radnika: Izdržavanih četiri puta više od onih koji privređuju

Podgorica -- U 11 crnogorskih opština, od ukupno 24, ima više penzionera nego radnika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, NatashaFedorova
Foto: Depositphotos, NatashaFedorova

U tri su nezaposleni brojniji od zaposlenih, a u Rožajama i Plavu više je i korisnika socijalne pomoći nego radnika, pišu Vijesti.

Najlošija socijalna karta je u Plavu i Gusinju, gde sada ima 1400 zaposlenih, dok broj nezaposlenih iznosi 2200, penzionera ima 1530, a korisnika socijalne pomoći 1690. Broj takozvanih izdržavanih stanovnika je četiri puta veći od broja onih koji privređuju, navodi se u tekstu, a prenosi portal Investitor.me.

Slična situacija je u Rožajama, gde ima 3200 zaposlenih a 5360 korisnika socijalne pomoći. Nezaposlenih je 3480, a penzionera 2600. U tom gradu su čak 24 odsto stanovnika korisnici socijalne pomoći, dodaje list.

Socijalna situacija kod gradova na severu je nešto manje loša, a jedina opština u kojoj su radnici brojniji od ostalih kategorija pojedinačno je Bijelo Polje, gde ima 8500 radnika, 7800 penzionera, 3490 nezaposlenih i 2710 korisnika pomoći.

Vijesti napominju da su podatke dobili iz zvaničnih izvora - Monstata, Fonda PIO, Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva rada i socijalnog staranja - te da se svi podaci odnose na novembar prošle godine, osim za broj nezaposlenih koji je iz oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.