Biz - B92.net

Uvećana nezaposlenost u Mađarskoj

Budimpešta -- Stopa nezaposlenosti u Mađarskoj uvećana je, zaključno sa januarom ove godine, na 8,1 odsto ukupno raspoložive radne snage.

Izvor: Tanjug
Podeli

Podaci mađarske statistike pokazuju da je stopa nezaposlenosti krajem janara bila 0,6 odsto veća nego u istom razdoblju minule godine, prenela je agencija Blumberg. Ovo je takođe najveća nezaposlenost od 1998. godine, objavljeno je u Budimpešti.

Mađarska ekonomija je u četvrtom tromesečju prošle godine ostvarila vrlo mršav rast od svega 0,8 odsto, što je najniža privredna ekspanzija u 27-članoj Evropskoj uniji (EU).

Ekonomisti ističu da je mađarska vlada lani uvela oštre mere budžetske štednje i da se to negativno odrazilo na privredni rast i otvaranje novih radnih mesta.

Ukupan broj zaposlenih u Mađarskoj se lani smanjio na 3,87 miliona, sa 3,94 miliona u 2006. Među onima koji su prošle godine bili u radnom odnosu, oko 45 procenata je radilo duže od jedne godine, ističe se u izveštaju nacionalne statistike.

Prema oceni većine domaćih ekonomista, rast mađarske privrede i ove godne će, najverovatnije, zbog smanjenja globalnog ekonomskog rasta i unutrašnjih mera stednje, biti vrlo skroman i među najnižima u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.