Usvojeno: Evo preporuka za Crnogorce

Crnogorska vlada je usvojila Predlog preporuka državnim institucijama, lokalnim samoupravama i građanima za smanjenje potrošnje električne energije.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 16.09.2022.

17:58

Usvojeno: Evo preporuka za Crnogorce
Ilustracija: Shutterstock/lovelyday12

U Predlogu, između ostalog, stoji da treba kuvati u poklopljenim posudama, ići stepenicama, a ne liftom, koristiti LED sijalice i smanjiti javnu rasvetu.

Predlog preporuka za štednju električne energije usvojen u okviru Izveštaja o radu Nacionalnog saveta za analizu i praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Lokalne samouprave pozvane su da smanje javnu raspravu na minimalni bezbednosno opravdan nivo i da hitno pređe na LED sijalice.

Isto važi i za organe državne uprave, preporučuje se svima da se prostorije zagrevaju na najviše do 20 stepeni, uz izuzetak bolnica, ustanova socijalne zaštite, vrtića i škola.

Preporuka je i da isključuju osvetljenja kada u prostoriji niko ne boravi; da se koriste stepenice umesto lifta; da se štampaju samo potrebna dokumenta u neophodnom broju kopija i da se po završetku rada isključe svi računari, štampači i drugi uređaji.

Predlog preporuka za državna preduzeća je da operatori distributivnog i prenosnog sistema sačine poseban plan ušteda sopstvene potrošnje električne energije.

Predlog preporuka za javni servis RTCG i drugim medijima koji poseduju nacionalnu frekvenciju je da emituju promotivne spotove iz oblasti energetske efikasnosti i racionalne upotrebe energije.

Predlog preporuka za preduzimanje mera u domaćinstvima u cilju smanjenja potrošnje električne i toplotne energije predviđa uštede na bojlerima čija temperatura ne treba da prelazi 60 stepeni, zatim ušteda na rahladnim i grejnim uređajima, tokom dana koristiti sunce što više za osvetljenje, kao i za zagravanje prostora u grejnoj sezoni, a tokom noći spustiti roletne i navući zavese, ne pokrivati grejne elemente i uređaje nemeštajem ili odećom jer na taj način emituju manje toplote.

Koristiti mašinu za pranje sudova i veša tek kada je puna, izbegavati sušenje veša u sušilicama, a kod pripreme hrane kuvati u poklopljenim posudama, preneli su podgorički mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: