Ugostitelji Budve: Odluka o zabrani Nove godine neprihvatljiva

Udruženje ugostitelja Budve je zauzelo stav da je neprihvatljiva odluka o zabrani organizovanja dočeka i proslave Nove 2022. na otvorenim javnim mestima.

Region

Izvor: Vijesti

Subota, 13.11.2021.

15:54

Ugostitelji Budve: Odluka o zabrani Nove godine neprihvatljiva
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC

"Smatramo da uz određene stroge smernice i pravila, kako su na primer organizovani muzički festivali, nema mesta nikakvom dodatnom riziku za širenje zaraze. Ograđeni prostor, posedovanje nacionalne Kovid potvrde, brzi antigenski testovi, stroga kontrola od strane inspektora Uprave za inspekcijske poslove, uz asistenciju policije/redara organizatora, obezbedilo bi poštovanje svih epidemioloških mera i sigurnu zdravstvenu situaciju", saopšteno je iz Udruženja ugostitelja Budve.

Navode i da ne žele da im se imputirao kako im je bitniji profit od zdravlja ljudi i podsetili su da organizovali novčane donacije za zdravstveni sistem, akciju doborovoljnog davanja krvi, pozivali sve vreme na vakcinaciju, tražili dodatne punktove za vakcinaciju ispred Starog grada, vakcinisali se... a bili zatvoreni 153 dana sa minimalnim subvencijama, pišu prenose podgoričke Vijesti.

"I dalje tražimo dijalog, a ne izlazimo na ulice, kako se to čini u drugim zemljama. Sportske hale i fudbalski tereni su puni i to je dokaz da stvari mogu da funcionisu uz poštovanje mera”, navode u Udruženju.

Kako je ugostiteljstvo delatnost koja je pretrpjela ogromne gubitke, dodaju, “moramo biti racionalni i naći pravu meru koja neće kompromitovati zdravlje ljudi".

"Ali neće dovesti ni do bankrota i socijalnih slučajeva stotine/hiljade građana, posebno imajući u vidu najavu vraćanja opšte stope PDV-a od 21 odsto za restorane. Još se nismo oporavili od 2020. godine, a sledi nova kataklizma i to posle godine u kojoj su, upravo zahvaljujući sniženoj stopi PDV-a naplatili rekordan iznos poreza ikada. Ovakve odluke, koje su klasično pucanje samom sebi u nogu, tek je blaga metafora u odnosu na ono što nas čeka ukoliko ne naiđemo na razumevanje kod nadležnih, ali i neizostavnu podršku opštine Budve, TOB, resornog ministarstva. Ne smijemo se predati pred naletom korone, vec se organizovano suprostaviti i pobjediti", zaključuje se u saopštenju Udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: