Težak izbor pred komšijama: Rušenje BDP-a ili struja skuplja do 100 odsto

Ukoliko bi EPCG nastavio da snabdeva KAP strujom po sadašnjim cenama, imao bi gubitak i do 70 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2021.

13:04

Težak izbor pred komšijama: Rušenje BDP-a ili struja skuplja do 100 odsto
Foto: Depositphotos/Alan

To bi značilo povećanje cene ostalim potrošačima.

U slučaju gašenja, BDP Crne Gore bi mogao pasti za dva do tri odsto.

Ukoliko bi Elektroprivreda naredne godine nastavila da prodaje struju Unipromu za Kombinat aluminijuma po ceni od 45 evra za megavat i naredne godine, mogla bi da ima gubitke od 50 do 70 miliona evra u zavisnosti od kretanja cena na međunarodnom tržištu, koje sada iznose od 150 do 250 evra za megavat, pokazuje nezvanična procena iz Elektroprivrede Crne Gore.

Da bi EPCG nadoknadila ove gubitke, prema istom izvoru, morala bi građanima i ostaloj privredi da poveća cene za 50 do 100 odsto, što su neke susedne zemlje već najavile.

S druge strane, ukoliko bi KAP bio ugašen do Nove godine, kada mu ističe postojeći ugovor o kupovini struje od EPCG, bez posla bi direktno ostalo 500 radnika a zbog smanjenja izvoza i privredne aktivnosti ukupnog lanca povezanog sa ovom fabrikom, bruto društveni proizvod (BDP) Crne Gore mogao bi imati pad za dva to tri odsto. To znači da bi bila izgubljena polovina planiranog rasta ekonomije od šest odsto, koliko je očekivala Vlada u narednoj godini. Sve to bi poremetilo ekonomske planove Vlade, kao i program “Evropa sad”.

Za proizvodnju jedne tone aluminijuma KAP, prema podacima “Vijesti”, troši oko 15 megavata, odnosno po sadašnjoj ceni 45 evra plus PDV i ostalo, taj trošak po toni iznosi oko 800 evra. Ukoliko bi osnovna cijena bila 120 evra za megavat, koliko sada EPCG najniže nudi, ukupan trošak za struju po jednoj toni prešao bi dve hiljade evra. Sa svim ostalim troškovima to je značajno preko 3.000 evra koliko sada iznosi prodajna cena tone aluminijuma. To znači i da je Uniprom proteklih meseci, od kada raste cena aluminijuma, imao značajan profit, ali i da bi naredne godine po novoj ceni bio u velikom gubitku.

Za funkcionisanje KAP-a potreban je i dugoročni ugovor, ali je dodatni problem što naredne godine počinje ekološka rekonstrukcije TE Pljevlja, najvećeg domaćeg proizvođača, u kojoj prema najavama ona neće raditi šest do devet meseci. Tada će EPCG morati da uvozi polovinu svojih potreba za električnom energijom što je već veliki gubitak u najavi i kada ne bi mogla još i da snabdeva KAP po povoljnim cenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: