Strmoglav pad: Investitori beže od crnogorskih obveznica

Obveznice Crne Gore dostigle su istorijski najniži nivo.

Region

Izvor: CDM

Subota, 06.08.2022.

10:14

Strmoglav pad: Investitori beže od crnogorskih obveznica
Ilustracija: Shutterstock/Natanael Ginting

Samo u ovoj godini obveznice su izgubile gotovo četvrtinu vrednosti.

Pad vrednosti crnogorskih obveznica počeo je nakon izjave tadašnjeg potporedsednika i aktuelnog predsednika Vlade Dritana Abazovića pred evropskim parlamentarcima u Briselu u kojima ih je molio da pomognu Crnoj Gori da vrati kredit za prvu deonicu auto-puta i tako “prekinu kineski uticaj”.

Osim toga što je ova izjava predstavljala presedan u diplomatiji, ona je dovela i do pada crnogorskih obveznica na tržištu kapital, piše CDM.

Od tada vrednost crnogorskih obveznica gotovo po pravilu pada.

Nakon ove izjave tada se oglasio SDP, upozorivši na pogubnost tadašnje Abazovićeve izjave.

"Bežanje investitora od crnogorskih obveznica i pad njihove vrednosti moraju upaliti alarm kod Vlade da se sa neozbiljnim, nedržavničkim i neodmerenim izjavama mora prestati pod hitno, kako bi se sprečio nastavak štete po državne i ekonomske interese", kazao je tada član Predsedništva SDP-a Mirko Stanić, komentarišući veliki pad i rasprodaju crnogorskih obveznica.

Prethodna Vlada je u decembru 2020. emitovala evroobveznice na 750 miliona evra, koje treba da vrati 2027. uz godišnju kamatu od 2,87 odsto. Tim obveznicama sada se trguje na sekundarnom tržištu.

Cena obveznice je, naime, direktno povezana sa rizikom i kamatom. Ukoliko raste rizik, cena obveznice pada, a kamata raste i obratno. To znači da kada raste neizvesnost da će se emitovane obveznice naplatiti, cena pada, a to omogućava veću kamatu kupcu, ako obveznicu naplati, jer se rizik naplate povećao.

Ono što je sigurno problem za državu koja po rečima aktuelnog ministra finansija Aleksandra Damjanovića mora da se zaduži ove godine 270 miliona evra, a sledeće čak i 600, jeste da će se u ovakvoj situaciji jako teško zadužiti po povoljnim uslovima.

Za Crnu Goru je, sa ovom cenom obveznica i lošim kreditnim rejtingom, novac jako skup na svetskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: