Biz - B92.net

Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa

U Sloveniji je na snagu stupila izmena Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV).

Izvor: Biznisinfo.ba
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/dusanpetkovic
Ilustracija: Depositphotos/dusanpetkovic

Ona, između ostalog, donosi ukidanje izdavanja papirnih računa.

Prodavci roba i usluga će račun dati kupcu samo na izričit zahtev, prenosi Biznisinfo.ba.

Pružaoci roba i usluga do sada su svojim kupcima morali da ispostavljaju račune u papirnom ili elektronskom obliku, ako je kupac pristao. Od sada to više nije potrebno, poreski obveznik mora kupcu da preda račun u papirnatom obliku samo na njegov zahtev, stoji u izmeni zakona.

To ne znači da račun ne mora da se izda.

"Poreski obveznik će i dalje morati da izda račun i on će biti registrovan, ali se neće predati, naveo je ministar finansija Andrej Sircelj u Saboru prošlog novembra, izveštava RTV Slovenije.

Prodavac tako novom kupcu govori iznos koji treba da plati, izdati račun je poreski overen, ali ga ne daje kupcu u papirnom obliku.

Što se tiče potrošača, zabrinuti su zbog novosti, posebno sa stajališta zaštite potrošača, jer zakonska regulativa ne reguliše pitanje šta se događa ako potrošač ne zatraži račun, objašnjava Matjaž Jakin.

"Treba li prodavac da pita potrošača, ili mu na neki drugi način preda račun? Ovde je rupa i može se dogoditi da potrošač ni na koji način ne dobije račun. Kada potrošači imaju račun, puno je lakše iskoristiti svoja prava, kao što je garacija. Zapravo, potrošaču je bez računa teško da dokaže šta je gde kupio i koja je cena“, rekao je Jakin za Radio Slovenije, prenosi Bankar.me.

Istovremeno sa stupanjem na snagu ovih izmena, ne važi više odredba Zakona o poreskom overavanju računa, kojom se utvrđuje novčana kazna za kupca robe, odnodno primaoca usluge koji ne preuzme i ne zadrži račun odmah po izlasku iz poslovnog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.