Biz - B92.net

Rusi prave solarne elektrane u Rafineriji nafte

Brod -- U Rafineriji nafte u Brodu gotovo pune dve godine nema prerade.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, TTstudio
Foto: Depositphotos, TTstudio

Dok početak proizvodnje nafte stalno odgađaju, ruski vlasnici rade na drugim projektima, među kojima je i proizvodnja električne energije. Prema saznanjima portala Kapital, u krugu preduzeća grade četiri solarne elektrane, koje bi u rad trebalo da budu puštene početkom decembra.

S obzirom na to da je reč o obnovljivim izvorima energije, iz rafinerije su, prema Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske nedavno uputili zahtev za podsticaje.

"Pregledom dostavljene dokumentacije je utvrđeno da su zahtevi za odobrenje preliminarnog prava na podsticaj kompletni”, poručuju iz ovog regulatornog tela.

Inače, struja će se proizvoditi u postrojenjima "RNB Solar 1", "RNB Solar 2", "RNB Solar 3” i "RNB Solar 4". Za svako postrojenje je planirana godišnja proizvodnja od 280.000 kWh.

Gradnju solarnih elektrana iz “Zarubežnefta”, većinskog vlasnika naftne industrije u Srpskoj, su najavili u februaru ove godine nakon sastanka sa premijerom Radovanom Viškovićem.

Tada su poručili da nemaju u planu otpuštanje radnika već širenje poslovanja kroz projekte autonomne gasifikacije rafinerije, proširenja mreže benzinskih stanica, izgradnje solarnih elektrana, elektrana na gas i proizvodnje vodonika.

Paralelno sa gradnjom solarnih elektrana traje i proces gasifikacije, a koji je prema tvrdnjama iz uprave preduzeća u završnoj fazi. Cilj je da prirodni gas zameni mazut u proizvodnji i da ju uveliko pojeftini, a sa druge strane da se smanji negativan uticaj na životnu sredinu.

Do sada je više puta najavljivano obnavljanje proizvodnog procesa, ali najavljeni rokovi su davno prošli. Poslednje obećanje je da će prerada nafte biti nastavljena do kraja godine.

Finansijski izveštaj iz prošle godine pokazuje da je preduzeće poslovalo sa minusom od 117 miliona maraka (oko 59,9 miliona evra), sa čime je povećalo akumulirani gubitak na 742 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.