Renta agent: U Hrvatsku dolazi "Mosad za civile"?

Poslednjih nedelja u hrvatskim poslovnim krugovima počela je da se tiho pronosi vest da je na tržište stigla jedna specifična specijalizovana firma.

Region

Izvor: Veèernji list, Davor Ivankoviæ

Utorak, 06.12.2022.

15:21

Renta agent: U Hrvatsku dolazi
Ilustracija: Shutterstock/Gorodenkoff

Njena ekipa možda može da vam pomogne kad pomislite da je sve propalo, piše u utorak Večernji list.

Specijalnost firme je pomaganje u nevoljama ili suzbijanje opasnosti da uđete u nevolje. I zaista, zaposleni te firme već su razgovarali sa zainteresovanim poslovnim ljudima u Zagrebu, koji su potom počeli da šire novost i ostalima.

Izraelskoj firmi Sabra Intelligence Solutions to širenje glasina o njoj uopšte ne smeta. Naprotiv, o njoj se saznaje uglavnom i usmenom predajom i preporukom. Firma je brojčano mala, sedište joj je u trećem po veličini izraelskom gradu Haifi.

Nekoliko desetina radnike su terenski agenti, obaveštajni analitičari te terenski stručnjaci za pravo, psihologiju i tržište kapitala. Reč je o bivšim obaveštajcima i agentima koji su nekad radili u operativnim jedinicama tajne službe Mosada, unutarnje službe Šin Bet ili u Sajeret Matkalu, specijalnoj izviđačkoj jedinici glavnog štaba izraelske vojske. Jedina osoba koja iz Sabre može javno da istupa je Majaan Bahar, pravna savetnica firme, koja potvrđuje da se njihovoj ekipi obraćaju svetski poznate velike kompanije, moćni privrednici i bogati pojedinci, ali i državne institucije.

Klijenti su obično predmet ucene, neprijateljskog preuzimanja ili su njihove velike kompanije izložene napadima koji obezvređuju njihova ulaganja i ruše cenu deonica. Izraelski mediji Sabru, koja je osnovana 2017, vole da nazivaju “Mosadom za civile” i tako je najlakše, koristeći dobro poznati izraelski brend, objasniti i usluge Sabre privatnicima i civilima.

Ali šta oni rade u Hrvatskoj? U Sabri kažu da su odabrali Hrvatsku kao regionalni hab za Centralnu i Jugoistočnu Evropu zbog njenog profila zemlje razvijene poslovne kulture, otvorene za inovacije i svesne uloge informacija u kompetitivnom poslovnom okruženju, piše Večernji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: