Projekat Vanguard: Hrvati kupuju dva ratna broda i ne samo to

Hrvatska vlada i Ministarstvo odbrane intenzivno rade na projektu nabavke dva višenamenska ratna broda.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 17.11.2022.

11:19

Projekat Vanguard: Hrvati kupuju dva ratna broda i ne samo to
Ilustracija, foto: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

Prema informacijama Jutarnjeg lista, već više od godinu dana traju razgovori predstavnika MORH, Hrvatske ratne mornarice i Vlade s predstavnicima norveške firme Kongsberg i norveške Vlade o projektu Vanguard.

Reč je o vanobalnom patrolnom brodu u rangu korvete koji bi zadovoljio sve potrebe HRM za vođenje operacija u Jadranu, na Mediteranu i Atlantiku, kao i za učestvovanje u NATO borbenoj grupi. Intenzivne razgovore s hrvatskim vojnim civilnim predstavnicima potvrdio je Jutarnjem u kraćem razgovoru i Arild Skoge, šef projekta Vanguard u firmi Kongsberg Naval System.

"Hrvatska strana pokazala je interes za ovaj projekat i sada čekamo konačnu odluku hrvatske Vlade hoće li krenuti u njegovu realizaciju. Sa svoje strane možemo da garantujemo da će brod biti isporučen dve i po godine nakon potpisivanja ugovora", tvrdi Skoge.

Gradnja u Hrvatskoj

Ali u ovom slučaju nije samo reč o kupovini dva broda. Ovaj projekat izuzetno je značajan i za hrvatsu privredu. Skoge ističe da su nakon tri godine istraživanja tržišta u Kongsbergu zaključili da je Hrvatska idealan strateški partner za ovaj projekat te im je namera u Hrvatskoj da naprave hab za izgradnju tih brodova.

"Brodovi za Hrvatsku ratnu mornaricu gradili bi se i opremali u hrvatskim brodogradilištima. Napravio bi se i transfer tehnologije te bi se u Hrvatskoj gradili i održavali brodovi i za druge zemlje koje bi ih naručile. Na primer, sada razgovaramo s Crnom Gorom oko nabavke nekoliko manjih brodova iz ove serije i oni su već pristali da se oni grade u Hrvatskoj. Procenjujemo da bi se kroz ovaj projekat osiguralo oko 20 hiljada radnih mesta u Hrvatskoj", ističe Skoge.

Uz brodogradilišta, u projekat bi bilo uključeno više desetina domaćih firmi kao što su Elka, Končar, Hempel itd. No, samo pod uslovom da Hrvatska odluči ovim brodom da opremi svoju Ratnu mornaricu. U suprotnom ništa od posla. Prema neslužbenim informacijama, brodovi bi se gradili u gradilištu 3. maj, a potom bi se opremali u brodogradilištu Iskra u Šibeniku.

Cena jednog broda je između 150 i 200 miliona evra, a Skoge navodi da bi ceo projekat trebalo da se reguliše ugovorom između dveju država, a Norveška je spremna projekat kreditno da finansira preko svoje agencije Eksfin uz izuzetno povoljne kamate.

Kongsberg je ovaj projekat razvio u suradnji s norveškom projektnom grupom Salt Ship Design, poznatom po dizajniranju brodova za civilni sektor. Upravo po ovom projektu Norveška kreće u izgradnju dva broda za svoju mornaricu.

Sam brod dugačak je 90 metara i širok 15 metara, a zavisno od opreme može postići brzinu od 16 do 24 čvora. S njime bi Hrvatska dobila najveći brod u svojoj vojnoj flotili. Sam brod oprema se modularno zavisno od zahteva kupca. Prema dostupnim informacijama, brod za Hrvatsku ratnu mornaricu imao bi helidrom za Black Hawk helikoptere, a u utrobi broda bila bi i garaža za njegovo parkiranje. Unutar broda je sistem liftova kojim se helikopter spušta s palube i diže na nju.

S bočne strane broda predviđen je smeštaj dva-tri gumenjaka M46 koji koriste diverzantske snage Hrvatske vojske. Brod je naoružan pramčanim topom kalibra 57 mm te može da nosi najmodernije raketne oružane sisteme. Opremljen je i aktivnim sonarima za protivpodmorničku borbu te koristi uređaje za satelitsku komunikaciju.

Službeni upit

Prvu informaciju o mogućoj nabavki višenamenskog broda izneo je premijer Andrej Plenković u Kninu na ovogodišnjoj proslavi Oluje. Kako saznaje Jutarnji, tokom proteklih godina održano je više sastanaka predstavnika norveške firme i zapovednika HRM koji su iskazali veliki interes za ovaj projekat. Prema informacijama lista, Ratna mornarica mora da definiše sve tehničke karakteristike i potrebe koje brod mora da zadovolji, a potom bi se uputio i službeni upit Kongsbergu.

Načelnik Glavnog štaba, admiral Robert Hranj, krajem prošle godine najavio je nabavku višenamenskog broda lake korvete koja bi bila namenjena površinskom, protivpodmorničkom te PVO i protivraketnom ratovanju. Prema njegovim rečima, ovaj tip broda u redove mornarice mogao bi ući u periodu između 2025. i 2030. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: