Biz - B92.net

Potpisan ugovor: Hrvati kupuju Erbasove avione

Hrvatski nacionalni avio-prevoznik Kroacija erlajns potpisao je narudžbinu za šest putničkih aviona A220-300.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: EPA-EFE/Valda Kalnina
Foto: EPA-EFE/Valda Kalnina

Kako je saopšteno iz te kompanije, Kroacija erlajns planira da uzme u najam dodatnih devet A220, što će podići ukupni broj letelica ovog tipa u floti avio-kompanije na 15.

Tip putničkog aviona A220 zameniće letelice prethodne generacije u floti ove avio-kompanije, što će dovesti do snižavanja operativnih troškova kao i zaštite životne sredine uz poboljšanje konkurentnosti a sve uz obezbeđivanje neusporedivog komfora za putnike, navodi se u saopštenju.

Putnički avion tipa A220 je nastao kao potpuno novi dizajn i jedina letelica namenski projektovana za segment tržišta koji obuhvataju putnički avioni od 100 do 150 sedišta. Ova letelica u sebi obuhvata poslednja dostignuća i standarde kada je reč o aerodinamici, naprednim materijalima i motorima poslednje generacije (takozvani GTF – Geared Turbofan) koje proizvodi kompanija "Pret end Vitni". A220 emituje 50 odsto manje spoljašnje buke, troši do 25 odsto manje goriva i ugljen-dioksida mereno po putničkom sedištu u poređenju sa putničkim avionima prethodne generacije. Ovaj avion takođe emituje oko 50 odsto manje azotnih oksida nego što zahtevaju standardi industrije, saopšteno je.

Kako se navodi, Erbas i Kroacija erlajns imaju dugotrajno partnerstvo koje traje već 25 godina, od kada je ova avio-kompanija postala korisnik Erbasovih putničkih aviona. Danas, hrvatski nacionalni avio-prevoznik koristi sedam uskotrupnih Erbas aviona A320 familije (pet A319 i dva A320).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.