Biz - B92.net

Pokajali se što su im širom otvorili vrata: Švajcarska uvela restrikcije Hrvatima

Ko se od Hrvata dočepao radnog mesta u Švajcarskoj – dočepao se, pa makar i u poslednji čas.

Izvor: Slobodna Dalmacija
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/swisshippo
Ilustracija: Depositphotos/swisshippo

Naime, vlada u Bernu odlučila je da u 2023. ograniči broj Hrvata pristiglih na rad u njihovu zemlju, piše Slobodna Dalmacija.

Manje od godinu dana nakon što su hrvatski državljani po prvi put dobili neograničen pristup švajcarskom tržištu rada u sklopu participacije Švajcarske u sporazumu o slobodnom kretanju ljudi u EU, tamošnji birokrati su se pokajali što su im širom otvorili vrata.

Kako javlja portal swissinfo, višejezična platforma za vesti iz ove zemlje, vlada se u ograničavanju hrvatskih radnika u idućoj godini pozvala na "zaštitnu klauzulu" zbog navodno prevelikog broja zainteresovanih.

Dolasci Hrvata na rad u Švajcarskoj u tekućoj godini su "naglo porasli", objašnjava swissinfo, te su premašili prag definisan sporazumom i omogućili aktivaciju "zaštitne klauzule".

Prag hrvatskih doseljenika u Švajcarsku nije određen numerički, ali je sporazumom limitiran na godišnji porast od 10 posto u odnosu na prosečni broj radnih dozvola izdatih u prethodne tri godine.

Od januara do oktobra ove godine u Švajcarskoj je, prema službenim podacima, izdato 2.413 petogodišnjih radnih dozvola za hrvatske državljane koji su najvećim delom zaposleni u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, ugostiteljstvu, trgovini i agencijama. Nakon uvođenja zaštitnih kvota u 2023, Hrvati će u Švajcarskoj moći da računaju na samo 1.150 petogodišnjih dozvola i na još oko hiljadu sezonskih, tj. kratkoročnih.

Iako je Hrvatska u EU ušla još 2013, Švajcarska je sve do ove godine oklevala da potpuno otvori granice toj balkanskoj državi, piše swissinfo. Još 2016. švajcarska vlada i parlament odobrili su uključivanje Hrvatske u sporazum o slobodnom kretanju, ali su svejedno odlučili da nastave ograničavanje useljavanje hrvatskih državljana prema "prelaznim odredbama. Pravo švajcarskog pozivanja na zaštitnu klauzulu ističe krajem 2026, piše Slobodna Dalmacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.