Biz - B92.net

Počinje "lov na gastarbajtere"

Zagreb -- Državljani Republike Hrvatske koji prihode ostvaruju u inostranstvu u februaru su dobili poziv Poreske uprave Hrvatske da ih dobrovoljno prijave.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija: trikadum/Shutterstock
Ilustracija: trikadum/Shutterstock

Sada će Poreska uprava onima koji su se o taj poziv oglušili slati službene pozive da se pokreće postupak oporezivanja primanja iz inostranstva po službenoj dužnosti.

Poreski rezidenti kojima su poslati pozivi ne mogu više izbeći sankcije za neprijavljivanje prihoda, već od dana kada im je upućen poziv počinje da im teče zakonska zatezna kamata, koja od 1. jula iznosi 5,31 odsto, a sledi im i kazna za neprijavljivanje koja može iznositi od 500 do 30.000 kuna (od 66 do skoro 4.000 evra).

Za sada su pozivi poslati građanima koji ostvaruju najveće prihode, a u septembru, kada se svi vrate sa godišnjeg odmora, sledi masovno slanje službenih poziva.

Prema nezvaničnim procenama, oko 180.000 hrvatskih rezidenata ostvaruje prihode u inostranstvu, bilo od nesamostalnog rada, odnosno plate i penzije, samostalne delatnosti, drugog dohotka, kapitala, imovine i imovinskih prava ili drugog izvora. Od toga je za 2021. godinu u zakonskom roku koji je istekao 28. februara inostrane prihode prijavilo 126.158 poreskih obveznika. Na poziv koji je Poreska uprava u februaru uputila svima ostalima i ponudila im obrazac za dobrovoljnu prijavu inostranih prihoda, pri čemu im neće obračunavati kamate niti izreći kaznu zbog neispunjavanja zakonske obaveze, do 30. juna 2022. godine odazvalo se 18.375 poreskih obveznika, što znači da se njih više od 35.000 oglušilo, prenosi Jutarnji list.

Rok za prijave

Kada je slala obaveštenje o dobrovoljnoj prijavi inostranih primanja, hrvatska Poreska uprava nije navela rok do kog se obaveza može izvršiti bez posledica, nego je navela da oslobođenje od kamata i izricanja kazne važi do trenutka kada poreskom obvezniku pošalju službeni poziv.

"Poreska uprava na temelju međunarodne razmene podataka prima podatke o ostvarenim primanjima hrvatskih rezidenata. Primljeni podaci pokazali su da određeni broj hrvatskih rezidenata nije bio upoznat s obavezom prijave inostranih primanja, te nisu ispunili svoju zakonsku obavezu. Stoga im je izmenama Opšteg poreskog zakona omogućena dobrovoljna prijava inostranih primanja iz proteklih poreskih razdoblja, pri čemu im se ne obračunavaju kamate", pojasnili su u hrvatskoj Poreskoj upravi.

Posebna pravila

Nakon njihovog poziva bilo je dosta polemike o tome na koga se obaveza odnosi, odnosno da li treba svi koji ostvaruju prihode u inostranstvu da ih prijave u Hrvatskoj. Poreska uprava je, međutim, istrajna u stavu da prijavu treba da podnesu svi, nezavisno od toga da li su porez platili u inostranstvu. Pritom su navodili i ko su sve hrvatski rezidenti te ukazivali na to da se njima smatraju osobe koje u Hrvatskoj imaju prebivalište ili uobičajeno boravište, stan u vlasništvu ili posedu neprekidno najmanje 183 dana unutar jedne ili dve kalendarske godine, ili ako mu je u Hrvatskoj i prebivalište uže porodice. Da bi se postalo rezident, dovoljno je, tumače, u Hrvatskoj imati središte životnih interesa.

Portal IUS-info objavio je opsežan stručni članak mr Igora Mateljana, pravnog savetnika u Evropskoj komisiji, koji je izneo lični stručni stav prema obavezi prijavljivanja inostranih prihoda koji Poreska uprava proteže i na zvaničnike i službenike institucija Evropske unije. Oni na dohodak ostvaren u institucijama EU porez plaćaju EU, nezavisno od toga u kojoj su državi rezidenti. Svrha je da svi budu izjednačeni u primanjima. Uz to što je citirao propise iz kojih, kako kaže, nedvosmisleno proizilazi da te prihode ne treba prijavljivati Poreskoj upravi, naveo je i više presuda Evropskog suda iz kojih proizlazi isti zaključak.

Uz sve to navodi kako Evropska unija redovno dostavlja podatak o ostvarenim dohocima zvaničnika i službenika Unije.

"Ti su podaci istovetni podacima o ostvarenom domaćem dohotku, koji dostavljaju Poreskoj upravi subjekti sa sedištem na hrvatskom području. Postavlja se pitanje zašto hrvatska Poreska uprava ne prihvata te podatke kao verodostojne i potpune, i ne utvrdi poreske obaveze zvaničnika i službenika Unije po službenoj dužnosti, kao što to radi za sve ostale hrvatske poreske rezidente", pita se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.