Biz - B92.net

Plenković: "Nećemo dopustiti"

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je cene goriva čiji je rast Vlada ograničila na mesec dana.

Izvor: Dnevnik.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS/POOL
Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS/POOL

''Svi razgovori s kolegama u Evropskoj uniji svode se na temu šta se radi s gasom, strujom, koje se mere preduzimaju…", kaže Plenković.

Kako ocenju, što se tiče gasa i struje - stabilni su.

"Što se tiče cena naftnih derivata, tržište nam određuje cenu goriva u potpunosti. Procenili smo kao Vlada da ako smo prebrodili najveću zdravstvenu i finansijsku krizu u proteklih 600 dana bez talasa otpuštanja, stečajeva... nećemo dopustiti da dođe do pada standarda građana zbog cene energenata. Prvo se oseća cena goriva i dizela", istakao je premijer, prenosi Dnevnik.

INA reagovala na odluku Vlade: "Prodavaćemo samo do isteka zaliha"

Reagovali su, kaže, munjevito.

"Mislim da smo zatekli sve koliko smo brzo doneli odluku. Ako se stvar bude smirivala, imamo mere za ići nazad, ako ne, imamo dodatne alate za kalibriranje cena", kazao je, ali u detalje nije hteo da ulazi, jer je, smatra, prerano.

Hrvati se šale na račun rekordne cene goriva: Ovo su neke od najboljih fora

Odbacujući mogućnost da intervencija Vlade ima veze s nekim drugim stvarima, sarkastično je poručio: ''Proizvođači gasa i nafte dižu cene zavisno od toga kakva je situacija s HDZ-om. Isključivo zbog toga se događa. Da nije HDZ-a, ne bi narasle cene nigde, ni u SAD-u, ni u Evropi''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.