Penzioni sistem pred slomom, stručnjaci šokirani izmenama

Umesto da reši problem 27 odsto dodatka za penzionere iz drugog stuba, nove izmene de fakto ruši penzionu reformu u Hrvatskoj.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2018.

13:45

Penzioni sistem pred slomom, stručnjaci šokirani izmenama
Foto: Thinkstock

Stručnjaci smatraju da izmene koje je predložilo Ministarstvo rada i penzionog sistema na čelu s ministrom Markom Pavićem de fakto ruši penzionu reformu.

Uz produženje radnog veka do 67 godine, Pavićev predlog izazvao je šok u stručnoj javnosti jer je isplatu dodatka uvetovao povratkom u prvi stub u trenutku penzionisanja, prenosi Poslovni dnevnik.

Prema računicama, očekuje se da će se u njega vratiti najmanje 97 odsto osiguranika koji će budžet podebljati za oko 87 milijardi kuna. Tek onima s tri puta većim platama od proseka isplatiće se da ostanu u drugom stubu.

Stručnjaci su šokirani jer to znači demontiranje celokupne reforme u koju se krenulo zbog neodrživosti sistema generacijske solidarnosti.

"Penzioni fondovi većinu imovine imaju uloženo u državne obveznice, povratak na staro zahteva masovne rasprodaje obveznica i pitanje je šta će tada biti s cenama i prinosima na državni dug", pita se Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: