Biz - B92.net

"Pandemija pustoši ekonomiju BiH"

Sarajevo -- Pandemija korona virusa pustoši ekonomiju Bosne i Hercegovine, uzrokujući veliku štetu firmama i tržištu rada, saopštila je Svetska banka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:  Depositphotos, koya979
Foto: Depositphotos, koya979

Dok se prihodi i mogućnosti za zapošljavanje smanjuju, nedostatak podataka onemogućava procenu povećanja siromaštva i smanjuje mogućnosti za identifikaciju najugroženijih domaćinstava i donošenje efektivnih politika kao odgovor na očekivano povećanje siromaštva.

To je objavljeno na web-stranici Svetske banke, u tekstu čiji su autori ekonomisti te banke Leonardo Luketi i Džamele Rigolini.

"Početkom godine, pre izbijanja pandemije, ekonomski izgledi su bili pozitivni. Međutim, pandemija je preokrenula taj trend, pa se sada zemlja suočava s najvećom recesijom nakon sjetske finansijske krize. Kao posledica, broj zaposlenih osoba se do jula 2020. smanjio za oko tri procenta u odnosu na isti period 2019, a broj građana prijavljenih kao nezaposleni se povećao za više od 19.000", navodi se u tekstu.

Rezultati simulacione analize o predviđanju uticaja pandemije na siromaštvo, pokazuju da bi preko 85.000 ljudi moglo osiromašiti kad ne bi bilo vladinih mera u BiH, a da mnogi od onih koji bi verovatno zapali u siromaštvo, pre pandemije nisu bili obuhvaćenih programima socijalne zaštite, dodaju, prenosi Fena.

Oba entiteta u BiH su uvela mere politike za zaštitu firmi i domaćinstava, kao što su subvencioniranje minimalne plate i doprinosa za socijalno osiguranje u firmama pogođenim kovid 19 krizom. Te su mere donekle ublažile uticaj početnog šoka, međutim, s obzirom na to da se ne prikupljaju podaci o kretanju prihoda i potrošnje, sveukupan efekt tih mera na ublažavanje siromaštva nije poznat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.