Biz - B92.net

"Otelite se više"

Nabavka borbenih aviona i dalje je u fokusu državnog vrha.

Izvor: Index, Media Servis
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Hrvati skupo platili helikoptere: Povukli ih s Kosova, zabeleženo više od 300 reklamacija

"Jeftino iz Kine" za Hrvate više neće biti tako jeftino

Danas će se održati i sednica hrvatskog Veća za odbranu, a predsednik Zoran Milanović juče je dao naslutiti da bi se odluka o nabavci novih borbenih aviona mogla objaviti 28. maja, uoči Dana državnosti.

Zakonskih prepreka za izbor najbolje ponude - nema.

Odbor za odbranu borbenim avionima još u prošlom sazivu dao je zeleno svetlo, a premijer Andrej Plenković užem krugu ministara već je predstavio analizu ponuda na kojoj se, kako je rekao, već duže vreme radi, prenosi Indeks.

''Izrazito složen, vrlo je kompleksan, tehnički kompleksan, stručno je zahtevan i odluke koje se donose, po mom dubokom uverenju, treba da budu takve da svi oni koji pretenduju da imaju nekakav dodir s tim budu što bolje identifikovani", rekao je.

Plenković tvrdi da se Milanović sada želi "ukrcati u voz saodlučivanja o borbenim avionima" uoči sastanka na vrhu NATO-a, a pri formiranju međuresornog povereništva koje je donelo odluku o najboljoj ponudi odbio je ponuditi svog predstavnika.

Milanović je na to poručio: "Otelite se više. Ja sam rekao više puta da se donese više ta odluka jer meni je isto neobično da se skoro pola godine o tome očigledno uopšte nije u vladi razgovaralo. To sve zadovoljava potrebe Hrvatske vojske za narednih 30 godina, to može biti skroz novo, može biti i skoro novo, ali ne skroz novo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.