Osniva se "Južni tok Slovenija"

Direktori ruskog Gasproma Aleksej Miler i slovenačkog Plinovoda Marjan Erbelinc potpisali su aneks sporazuma o osnivanju kompanije Južni tok Slovenija.

Region

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 27.02.2012.

19:12

Default images

Tim aneksom se definišu ključne faze i obim projekata na teritoriji Slovenije, saopštila je kompanija Plinovodi. Zajedničko preduzeće biće osnovano u martu.

"Ovim potpisom kompanija Plinovodi ocenjuje da je projekat Južni tok na teritoriji Slovenije prešao u fazu u kojoj su njegova važna uloga i značaj šire potvrđeni u okviru celog projekta Južni tok, kao i obostrano prepoznati i unutar granica Slovenije", navodi se u saopštenju. U saopštenju se istice da je "reč o paleti privrednih mogućnosti koje na slovenačkom prostoru otvara takav projekat, kao i o još vidnijoj i uticajnijoj ulozi kompanija Plinovodi i Gasprom".

"Projekat će obeležiti evropsku energetsku kartu i doprineti oblikovanju buduće energetske politike u smislu sigurnosti, cenovnoj konkurentnosti i bezbednosti nabavki, kao i diversifikaciju transportnih energetskih puteva za Evropu", dodaje se u saopštenju.

Sa predsednikom uprave Gasproma su razgovarali i predsednik Danilo Tirk i premijer Janez Janša. Tirk kaže da projekt postavljanja gasovoda Južni tok, koji će delom trase prolaziti kroz Sloveniju, dobro napreduje.

Slovenački predsednik i Miler zauzeli su se i za "brzo i uspešno rešavanje svih pitanja" koja bi se mogla pojaviti u vezi sa slovenačkim delom gasovoda. Miler je pre Tirka razgovarao i s novim predsednikom slovenačke vlade Janezom Janšom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: