Novi alati za spas građana od rasta troškova režija: Hrvatska razmišlja o dve opcije

Zemlje EU dovijaju se da ublaže efekte energetske krize.

Region

Izvor: Jutarnji list

Nedelja, 24.10.2021.

16:55

Novi alati za spas građana od rasta troškova režija: Hrvatska razmišlja o dve opcije
Foto: Shutterstock/FedotovAnatoly

Naime, nakon što je Evropska komisija donijela set mera koje članice mogu primeniti kako bi građanima olakšale naglo poskupljenje cene energenata, mnoge zemlje EU već su se odlučile za neke od njih te već preusmerile novac iz svojih budžeta kako bi ih implementirale, piše Jutarnji list.

Francuska je najavila da će svim građanima koji imaju prihode do 2.000 evra mesečno i koji već ostvaruju pravo na jednokratni vaučer od 150 evra isplatiti dodatni vaučer od 100 evra koji bi im trebao olakšati prilično velik rast troškova režija.

Česi su najavili da će privremeno obustaviti naplatu PDV-a na električnu energiju i gas.

Hrvatska je u međuvremenu dekretom ograničila cene goriva, ali tamošnje građane namerava li Ministarstvo privrede uvoditi neke od predloženih mera Komisije za borbu protiv rasta cena energenata, koji će i te kako uticati na poskupljenje režijskih troškova gotovo svih građana.

Poskupljenje gasa

Kako su pojasnili iz institucije kojoj je na čelu Tomislav Ćorić, Hrvatska planira uvođenje mera radi olakšavanja trenutne situacije, a one će se pre svega odnositi na mere iz segmenta nadzora cena ili računa te odlaganja plaćanja.

"Reč je o aktivnostima koje može pokrenuti isključivo regulatorna agencija. Ministarstvo privrede i održivog razvoja će u saradnji s Hrvatskom energetskom regulatornom agencijom razmotriti na koji je način te mere moguće primijeniti u Hrvatskoj. Tu je i pitanje potencijalnih vaučera, koji se mogu finansirati iz socijalne naknade u sklopu socijalne politike", stoji u odgovoru iz Ministarstva, iz kojeg upozoravaju da je uvođenje navedenih mera moguće u slučaju da dođe do pogoršanja situacije s cenama.

Kako je Komisija u svojim merama napisala da se one mogu primeniti na građane, ali i na poslovne subjekte, pitanje je hoće li hrvatska država pokušati da olakša situaciju zagrebačkim poslovnim subjektima, koji će zbog činjenice da zagrebačka Plinara nije osigurala dovoljne količine gasa po nižim cenama, od 1. novembra gas plaćati po znatno višim cenama, no čini se da ovde ipak nema jasnog plana.

Ublažavanje pritiska

"Po pitanju poskupljenja gasa za firmena području Zagreba, Ministarstvo prati situaciju te će prema potrebi osigurati potrebne mere da se ublaži pritisak na konkurentnost privrede, vodeći pritom računa da se ne naruši tržišna konkurencija", kratko su poručili i dodali da u Hrvatskoj postoji institut garantovanog snabdevanja gasom u slučaju da snabdevač iz nekog razloga prestane da obavlja svoju delatnost, što je element sigurnosti, dok je sve ostalo "u domenu tržišta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: