Nemci ulažu pola milijarde evra u vetropark u našem komšiluku

Nemački VPD uložiće 500 miliona evra (578 miliona dolara) u izgradnju vetroparka znage 400 megavata u Severnoj Makedoniji, saopštio je premijer Zoran Zaev.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.10.2021.

18:43

Nemci ulažu pola milijarde evra u vetropark u našem komšiluku
Foto: Epa/INGO WAGNER

"Ovo je najveća direktna grinfild investicija u ekonomiji Severne Makedonije od proglašenja nezavisnosti", rekao je nedavno Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare s predstavnicima VPD-a i nemačke ambasade u Skoplju, prenosi Rojters.

Vetropark "Virovi", koji je vlada proglasila strateškim projektom, pomoći će tranziciju zemlje sa proizvodnje električne energije bazirane uglavnom na uglju na zelene resurse, naveo je premijer, dodajući da će proizvodnja 400 MW struje iz energije vetra približiti zemlju cilju od 700 MW zelene energije, koji je postavila vlada.

Izgradnja bi trebalo da počne za tri godine i da bude završena za šest godina, pri čemu je strateško partnerstvo sa VPD-om dogovoreno na 45 godina.

Procenjena godišnja proizvodnja iznosiće 1.335,95 gigavat-sati, dok se godišnje smanjenje emisije CO2 procenjuje na 310.000 tona, naveli su zvaničnici.

Vetropark, koji će imati 69 turbina,gradiće se u tri faze na tri lokacije, a snabdevaće strujom oko 290.000 domaćinstava.

Vlada neće subvencionisati projekat, osim što će pomoći VPD-u da bez odlaganja dobije sve potrebne dozvole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: