Biz - B92.net

Nema više besplatno, plaćaće se svaka kesa

S prvim danom 2019. svi trgovci i drugi prodavci u Hrvatskoj imaće obavezu naplate laganih plastičnih kesa.

Izvor: Novi list
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kese debljine od 15 do 50 mikrona, a to su uobičajene vrećice u trgovinama, naplaćivaće se, dok će za one najtanje, do 15 mikrona, u kojima najčešće nosimo voće i povrće, trgovci morati da stave upozorenje “Vrećice koristite štedljivo”.

To je obaveza proistekla iz izmenjenog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, koji je ovih dana stupio na snagu, a u kojem stoji da od 1. januara 2019. godine više nijedna trgovina kupcima neće moći besplatno dati uobičajenu plastičnu kesu.

Te vrećice prehrambene trgovine već dugo naplaćuju, ali za nešto više od godinu dana obavezu naplate će imati svi trgovci, dakle i prodavci odeće i obuće, odnosno bilo koje druge robe, piše Novi list.

Najtanje plastične kese na tržnicama ili one u roli u trgovačkim centrima zasad ne idu u naplatu jer se smatraju higijenskim standardom, ali nije isključeno da će se, s pooštravanjem ekoloških kriterijuma EU i one jednom naplaćivati.

Procene kažu da svaki hrvatski građanin godišnje iskoristi 212 plastičnih vrećica, odnosno da ih se ukupno upotrebi oko osam hiljada tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.