Biz - B92.net

Na tržištu Hrvatske pronađeno sedam lažnih vina – šećer i voda; Četiri sa tzv. Kosova

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata izvršila je analizu vina i tako otkrila sedam lažnjaka među vinima na hrvatskom tržištu.

Izvor: Poslovni dnevnik , B92.net
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/l i g h t p o e t
Ilustracija: Shutterstock/l i g h t p o e t

Četiri lažna vina su sa tzv. Kosova, dva iz Hrvatske i jedno iz BiH, prenosi Poslovni dnevnik.

Kako su potvrdili za RTL.hr, poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata, u skladu sa godišnjim programom rada za ovu godinu, izvršila je provere kvaliteta vina i drugih kategorija proizvoda od vinove loze sa i bez zaštićenih oznaka porekla i zaštićenih oznaka geografskog područja.

"Do sada su obavljena 84 nadzora prilikom kojih su uzorkovana 84 vina, poreklom iz Hrvatske, drugih zemalja članica EU i trećih zemalja, od toga kod 14 službenih uzoraka vina provedene su analize stabilnih izotopa radi dokazivanja falsifikata. Radi se o četiri vina poreklom iz Hrvatske, jedno poreklom iz EU (Italije) i devet iz trećih zemalja, i to pet iz tzv. Kosova, tri iz Republike Makedonije i jedno iz Bosne i Hercegovine“, navode iz Državnog inspektorata.

Prošle nedelje su stigli rezultati analize iz laboratorije - sedam vina je falsifikovano dodavanjem vode i šećera čije poreklo nije grožđe.

"Radi se o četiri vina sa tzv. Kosova, jedno vino iz Bosne i Hercegovine i dva vina iz Hrvatske“, navode u Inspektoratu.

"Od pet vina iz trećih zemalja, gde je analiza zvaničnog uzorka pokazala da se radi o falsifikovanim vinima, četiri vina su bila označena imenom sorte vinove loze, i to su dva su bila označena kao 'Rajnski rizling', jedno kao 'Graševina', jedno kao 'Vranac'", navode iz Inspektorata.

Takođe su naveli i da su inspekcije i dalje u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.