Na "crnog sokola" već stavili hrvatski grb: A šta se dešava sa Bredlijem?

Početkom ovog meseca SAD će poslati MORH-u konačan predlog ugovora za donaciju 84 borbena vozila Bredli (Bradley) M2A2 ODS.

Region

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 05.10.2021.

21:49

Na
Foto: aabacak/Shutterstock

Od toga bi se 62 dovela u operativnu upotrebu, dok bi se preostala vozila koristila za rezervu i rezervne delove.

Kako nezvanično saznaje Jutarnji list, vrednost ugovora je oko 200 miliona američkih dolara.

Od tog iznosa Hrvatska bi odmah morala da plati 100 miliona dolara, ali bi američka strana u tom iznosu učestvovala sa 45 miliona, tako da bi Hrvatska zapravo platila 55 miliona. Preostalih oko 100 miliona Hrvatska bi platila u nekoliko godišnjih rata.

Novac bi se utrošio za dovođenje vozila u operativno stanje kao i za paket opreme i obuku. U paketu opreme su i simulator za obuku, komunikacijska oprema, velika količina rezervnih delova, usluga logističke podrške, razni alati, naoružanje i municija.

Kad stiže Rafal u srpski komšiluk?

Stejt Dipartment je već odobrio Hrvatskoj kupovinu 84 mitraljeza M240, municiju za top 25 mm te oko 1.700 raznih vrsta visokosofisticiranih TOW projektila.

Hrvatska sigurno neće kupiti ceo ponuđeni paket opreme, ali je gotovo sigurno da će vozila Bredli biti naoružana određenim brojem radijski vođenih protivoklopnih raketa TOW 2A RF i 2B RF.

Vozila bi se, prema ranijem planu, remontovala u kompaniji "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu, što bi, prema grubim procenama, trebalo da traje oko tri godine.

Prema predviđanjima, ugovor o donaciji trebalo bi biti potpisan sledeće godine. Zasad nije poznato kojim bi nivoom opreme vozila bila opremljena.

Ministar odbrane Mario Banožić nedavno je na sednici saborskog Odbora za obranu rekao da želi da vozila budu opremljena modernom tehnologijom kako ih za deset godina ne bi proglasili zastarelima. Ta vozila su potrebna Hrvatskoj vojsci kako bi postigla svoj deklarisani NATO cilj sposobnosti u vezi sa mehanizovanim jedinicama, piše Jutanji list.

Hrvati se opremaju: "Nabavku ništa ne može da dovede u pitanje"

Očekuje se da bi to moglo biti ispunjeno 2026. godine.

Drugi veliki vojni projekat koji se realizuje sa Sjedinjenim Američkim Državama je nabavka četiri helikoptera Blekhok (Blackhawk). Kako saznaje hrvatski portal, tri od četiri helikoptera napustila su pogone fabrike Sikorski (Sikorsky) i prebačeni su u drugu fabriku gde je počelo njihovo opremanje po hrvatskom zahtevu.

Već su obojeni i na njih je stavljen hrvatski grb.

Dva od četiri helikoptera trebalo bi da u Hrvatsku dođu u januaru sledeće godine, a preostala dva koji mesec posle toga.

Uporedo sa proizvodnjom helikoptera u SAD, u Hrvatskoj se radi na logističkoj pripremi za prijem helikoptera. Oni će biti smešteni u bazi Lučko pored Zagreba gde bi trebalo da budu sagrađena dva hangara. U jednom bi bili smešteni helikopteri, a u drugom rezervni delovi, radionica i ostalo.

MORH je pokrenuo proces gradnje tih hangara. Međutim, kako ceo proces gradnje kasni, upitno je hoće li biti završeni do dolaska prvih letelica. Za to vreme američka strana je već ispunila svoju obavezu isporuke rezervnih delova.

Godinama propadaju: Komšije otpisuju 50 američkih oklopnjaka od 25 miliona dolara?

Nedavno su na Lučko dopremljeni rezervni delovi u vrednosti od oko deset miliona dolara. Među delovima su, između ostalog, rezervni propeleri za helikoptere.

U Sjedinjenim Državama u toku je obuka pilota i tehničara.

Kako saznaje Jutarnji list, pri kraju je obuka za osam pilota i 19 mehaničara. Sledeće godine na obuku bi trebalo da krene isti broj pilota i mehaničara, pa bi na kraju za Blekhok bilo osposobljeno 16 pilota i 38 mehaničara.

Dva helikoptera SAD su Hrvatskoj donirale, a dva su dodatno kupljena.

Za donaciju i nabavku helikoptera, obuku i logističku podršku u razdoblju od 2021. do 2023. godine biće izdvojeno oko 25,2 miliona evra, a za gradnju hangara biće plaćeno 3,3 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Svet

Potpisano: "Kanabis legalan od ponedeljka"

Javna, politička i zakonodavna rasprava o legalizaciji kanabisa u Nemačkoj je trajala godinama. Sada je definitivno gotovo i više nema odlaganja: od 1. aprila građani će pod određenim uslovima moći da gaje, kupuju, prodaju i konzimuraju marihuanu.

9:31

29.3.2024.

5 h

Podeli: