"Montenegro" na muci zbog Jata

Nakon investicije iz UAE, Jat će putnicima iz regiona bivše Jugoslavije moći da pruži možda i najbolju i najjeftiniju uslugu, pišu podgoričke Vijesti.

Region

Izvor: Vijesti

Sreda, 10.07.2013.

14:20

Default images

Nakon što će mu uskoro i formalno suvlasnik postati jedna od najjačih aviokompanija sveta – nacionalni avioprevoznik Ujedinjenjih Arapskih Emirata „Etihad Airways“, srbijanska nacionalna aviokompanija „Jat Airways“ doživeće niz značajnih promjena, a jedna od prvih je rebrending na kome insistira „Etihad“.

Jat koji je pod tim imenom egzistirao 66 godina, tako će uskoro najverovatnije biti preimenovan u „Air Serbia“, piše poslovično dobro obaviješteni portal „Ex YU aviation“.

"Etihad" će po dogovorima sa Vladom Srbije preuzeti 49 posto vlasništva nad Jatom i upravljačku funkciju nad tom nekada čuvenom aviokompanijom koja je za vreme SFRJ bila 10. avioprevoznik u Evropi i 31. u svetu.

"Etihad" je već najavio da je sa srpskom Vladom postigao dogovor po kome će aviokompanija iz Abu Dabija preuzeti plaćanje narudžbe od osam novih aviona tipa "airbus A-319" koje je JAT od najvećeg svetskog proizvođača komercijalnih vazduhoplova, francuskog "Airbus Industries" naručio još 1998, ali koji mu još od tada nisu isporučeni. Sa svoje strane, srpska Vlada će na sebe preuzeti oko 180 miliona evra duga.

Ulazak „Etihada“ u vlasničku strukturu srpske nacionalne aviokompanije stvara i potpuno novu situaciju na tržištu u regionu, jer će sada JAT (Air Serbia) sa novom flotom, bez dugova i „familijarnom povezanošću“ sa „Etihadom“ i njegovim „sestrinskim aviokompanijama“, putnicima iz regiona bivše Jugoslavije moći da pruži možda i najbolju i najjeftiniju uslugu i obezbijedi im avionske linije do svih djelova svijeta.

U takvim okolnostima, prevoznicima poput našeg “Montenegroairlinesa“ koji ozbiljno računaju na tržište Srbije, neće biti nimalo lako da odgovore izuzetno jakoj konkurenciji JAT-a (Air Serbie) pod „protektoratom “Etihada“. To će, ipak, dosta značiti za JP „Aerodromi Crne Gore“ kojem je JAT drugi partner po obimu operacija, a u posljednjje vreme je imao teškoća pri redovnom plaćanju obaveza za opsluživanje svojih vazduhoplova u Tivtu i Podgorici.

Srbija stvara niskotarifnu kompaniju?

Novi JAT (Air Serbia) u kome će „Etihad“ kontrolisati 49 odsto akcija, vodiće menadžment koji će odlučujuće postavljati kompanija iz Abu Dabija.

Tako se već najavljuje da će novi izvršni direktor JAT-a biti Deni Kondić, Autralijanac srpkog porijekla koji je dugo u avioindustriji jer je prethodno rado za „Qantas“, „Britsh Airways“ i „Malaysia Airlines“.

Nakon ulaska u upotrebu novih „airbusa A -319“, srpska Vlada će biti u prilici da odluči šta će uraditi sa starim JAT-ovim „boinzima 737-300“, a špekuliše se da će od tih aviona biti formirana nova kompanija koja će raditi po principu klasičnog niskotarifnog (low cost) avio-prevoznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: