Biz - B92.net

Mital ulaže 1,5 mlrd. $ u Rumuniju

Bukurešt -- Arselor-Mital planira da u narednih pet godina uloži oko 1,5 milijardi dolara u čeličanu u gradu Galati, na istoku Rumunije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ta luksemburško-indijska kompanija, koja je i najveći svetski proizvođač čelika, je saopštila da će sredstva biti uložena u povećanje proizvodnje, poboljšanje kvaliteta proizvoda i usmeravanje produkcije na proizvode veće vrednosti.

Osim toga, Arselor-Mital će izmeniti poslovnu strategiju za čeličanu Galati, da bi se izvoz iz tog postrojenja preorjentisao sa tradicionalnih tržišta, Turske i Bliskog istoka, na tržišta zapadne Evrope.

"Za zapadnu Evropu potrebni su nam proizvodi većeg kvaliteta i brža isporuka", izjavio je izvršni direktor čeličane Augustin Kočuparampil i dodao da će proizvodnja u Galatiju u narednih pet godina biti povećana na sedam miliona tona, sa sadašnjih 4,7 miliona, od čega će izrada debelih limova za dve do tri godine biti uvećana na 2,4 sa 1,7 miliona tona.

Arselor-Mital Galati sada učestvuje sa 40 odsto u ukupnoj proizvodnji debelih čeličnih limova luksemburško-indijske grupacije.

Povećana proizvodnja zahtevaće i više energije, pa će čeličana Galati instalirati sopstveno elektroenergetsko postrojenje snage od 600 do hiljadu megavata. Ulaganja u taj projekat mogla bi da dostignu milijardu evra, procenili su eksperti za energetiku.

Arselor-Mital je dosad investirao više od 500 miliona dolara u rumunsko postrojenje, koje je u prvoj polovini prošle godine ostvarilo neto profit od 30 miliona evra, prema 63,6 miliona u celoj 2006. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.