Makron ide u Zagreb: Hrvatska dobija najmoćniji avion na području između Nemačke i Grčke?

Francuski predsednik Emanuel Makron prvi je šef francuske države koji službeno dolazi u Hrvatsku.

Region

Izvor: HRT

Ponedeljak, 22.11.2021.

15:58

Makron ide u Zagreb: Hrvatska dobija najmoćniji avion na području između Nemačke i Grčke?
Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Stoga je i očekivano da njegova poseta u sredu i četvrtak bude važna za zvanični Zagreb koji će dobiti podršku Pariza za šengensku i Evrozonu i finalizovati sporazum o kupovini borbenih aviona, piše HRT.

"Ovo je poseta koja se uklapa u strateške ciljeve Hrvatske za 2022, a to su Šengen, evro i jačanje odbrambenih sposobnosti s borbenim avionima ’rafal’. Stoga su razgovori s Makronom o Šegenu dvostruko važni, kako s gledišta Francuske kao jedne od ključnih članica EU tako i u svetlu činjenice da Francuska od 1. januara predsedava Većem“, najavio je izvor iz hrvatske vlade. Dodao je da se, naravno, očekuje i podrška Francuske za pristupanje evru.

Prva poseta jednog francuskog predsednika ocjenjuje se takođe važnom u pogledu činjenice da je Francuska prva vojna sila Europske unije, jedina nuklearna sila EU i jedina stalna članica Vijeća sigurnosti iz EU. Plenković i Makron potpisaće u Banskim dvorima novi Sporazum o strateškom partnerstvu, a potom će dvoje ministara obrane, Mario Banožić i Florans Parli potpisati ugovor o nabavci "rafala“.

Nabavkom rafala, "najmodernijih vazduhoplova nove generacije za najmanje novca i s najbržom isporukom", Hrvatska čini golem skok u odbrambenoj sigurnosti, "na nivo koji nikad nije imala", kažu u vladi. Hrvatska dobija najmoćniji avion na području između Nemačke i Grčke, u "mekom trbuhu Evrope". To će povećati i hrvatsku geopolitičku važnost jer u blizini nema aviona koji se s rafalom može meriti, piše portal. Oni bi u hrvatske ruke trebalo da dođu krajem 2023. i tada će "Hrvatska prvi put imati priliku da nadzire celu svoju teritoriju, kopneni i morski i IGP", naglasio je izvor HRT-a.

Zvanični Zagreb je u maju najavio kupovinu 12 borbenih aviona rafal kako bi modernizovao svoje oružane snage, odlučivši se na najveću nabavku naoružanja od rata za nezavisnost, piše u najavi posete agencija AFP.

Premijer Plenković je rekao da "nabavka borbenih aviona rafale strateški menja položaj Hrvatske u vojnom, odbrambenom smislu, u smislu snage prema međunarodnim partnerima, sigurnosnim savezima i koalicijama".

"Naravno da nabavka višenamenskog borbenog aviona rafale daje novu dimenziju dosadašnjim odnosima", istakao je vladin izvor u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: