Biz - B92.net

Laško u 2009. izgubila 40 mil. evra

Laško -- Slovenačka Pivovarna Laško je saopštila da je u 2009. zabeležila neto gubitak od 39,6 miliona evra usled otpisa i troškova u visini od gotovo 50 miliona evra.

Izvor: Tanjug
Podeli

Uprkos tome što je gubitak uglavnom posledica visokih otpisa, taj proizvođač piva je lani zabeležio i pad prihoda od osam odsto, na 99,7 miliona evra. Rashodi poslovanja iznose 82,2 miliona evra, i u odnosu na 2008. manji su za 16,6 odsto, preciziraju u Laškom.

Pivovarna Laško bi, uprkos padu prihoda, ipak ostvarila profit da nije bilo negativnih efekata ulaganja tokom 2009. Podaci su pokazali i da je prošle godine ta pivara prodala 1,011 miliona hektolitara napitaka, što je nešto manje u odnosu na 2008. godinu.

Dok je na domaćem, slovenačkom tržištu, na kojem se ostvaruje 90 odsto prihoda, Laško zabeležilo pad prodaje, na inostranim tržištima je ostvaren rast prodaje piva za 23 odsto.

Rezultati poslovanja grupacije Pivovarna Laško, koja obuhvata i pivaru Union i proizvođače sokova Fruktal i mineralne vode Radenska, tek treba da budu objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.