Biz - B92.net

Komšije u problemima: Remont aviona Su-25 na rubu fijaska

Sofija -- Remont sovjetskih aviona Su-25 koji se nalaze u bugarskoj vojsci nalazi se na rubu fijaska, potvrdio je listu "Medijapul" vojni resor.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: EPA, SERGEY DOLZHENKO
Foto: EPA, SERGEY DOLZHENKO

Prošle godine Ministarstvo odbrane Bugarske zaključilo je sporazum sa 558. beloruskom fabrikom za popravku aviona.

Međutim, prilikom pokušaja da se uplati prva tranša, ispostavilo se da se fabrika nalazi pod evropskim sankcijama. Kasnije je sa predlogom da realizuje ovu narudžbinu izašlo bugarsko preduzeće "Avionams", koje se remontom ovih letelica bavilo pre dvadeset godina, ali je Ministarstvo došlo do zaključka da fabrika sada ne raspolaže potrebnom opremom i profesionalnim osobljem, piše Sputnjik.

Kako se navodi, u ovom trenutku Ministarstvo odbrane ne može da nađe izlaz iz situacije.

Prema podacima bugarskog časopisa koji se bavi vestima iz avijacije "Aero", za mogućnost remonta aviona u Belorusiji i pored sankcija EU mogao bi da se traži izuzetak za ovaj slučaj.

Podsetimo, na konkurs je bila pozvana i 121. ruska fabrika za popravku aviona, ali to preduzeće nije uspelo da pošalje ponudu na vreme.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Bugarske, država nema nameru da se obraća Rusiji povodom remonta Su-25 iz straha da će povećati svoju zavisnost od Moskve. Ipak, "Medijapul" ukazuje da bi stav resora mogao da se promeni ako se uzme u obzir sporazum o MiG-29 zaključen sa Rusijom.

Okvirni ugovor o podršci lovcima MiG-29 sa ruskom kompanijom „MiG“ potpisan je u martu ove godine i predviđa isporuke rezervnih komponenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.