Biz - B92.net

Ko pređe više od 10.000km - veća taksa

Zagreb -- Ministarstvo zaštite životne okoline Hrvatske namerava da vladi predloži povećanje ekološke naknade za vozila koja godišnje pređu više od 10.000 kilometara.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naknada bi za njih bila veća od 15 do 40 kuna (250 do 650 dinara) godišnje u zavisnosti od pređene kilometraže i količine ispuštene emisije ugljen-dioksida.

Usvoji li vlada taj predlog, ekološka naknada za vozila koja godišnje pređu više od 10.000 kilometara povećala bi se u proseku za 15 kuna, za one koji pređu od 20.000 do 30.000 kilometara za 30 kuna godišnje, a one iznad 30.000 kilometara naknada bi poskupela za 40 kuna godišnje.

Stručnjak za saobraćaj Željko Marušić ocenio je da je povećanje cene ekološke naknade pogrešno jer je reč o demagoškoj meri "koja vodi u slepu ulicu, premda je namera bila put prema pravednosti".

To je kao kad bi vam zdravstveno osiguranje bilo skuplje ako se više lečite, rekao je Marušić.

"Predložena mera i nije toliko ni loša, ali sam protiv jer je to pogrešan pristup budući se na gorivo plaćaju nesrazmerno velika davanja, jer kada vozite puno kilometara onda i te kako kroz gorivo platite i sve ostalo. To je jednostavno loš put", smatra Marušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.