Iskopali 96 odsto od plana, asfaltirali dva

Rekonstrukcija puta Podgorica–Danilovgrad, vredna 24 miliona evra, započela je u julu prošle godine, a trebalo bi da bude završena u isto vreme 2022.

Region

Izvor: Vijesti

Ponedeljak, 20.09.2021.

12:46

Iskopali 96 odsto od plana, asfaltirali dva
Ilustracija: bogdanhoda/Shutterstock

Rekonstrukcija puta Podgorica–Danilovgrad, od Komanskog mosta do kružne raskrsnice na ulasku u grad u Bjelopavlićkoj ravnici, u moderan bulevar sa četiri trake, sudeći prema stanju na terenu, odvija se punom parom.

Nekoliko desetina teških mašina – bagera, kamiona, rovokopača, dizalica i veliki broj radnika "Bemaksa" juče su duž trase duge 15 kilometara radili na tamponiranju, uklanjanju stena, potpornim zidovima, ivičnjacima, postavljanju cevi za kanalizaciju, zaštitnim mrežama...

Radnici su nasipali deonicu za tamponiranje od mosta na Sitnici prema Marezi sa leve strane, dok je desnom trakom, sa koje je takođe uklonjen asfalt, dozvoljen saobraćaj.

Na toj deonici vidi se da su uklonjene ogromne količine stena iznad puta, napravljene su kaskade visine i od više od dvadeset metara, preko kojih je uglavnom već postavljena zaštitna mreža.

Crna Gora postaje prva evropska žrtva "kineske dužničke diplomatije"

Nekoliko bagera i drugih teških mašina i juče je radilo na uklanjanju stena u blizini pumpe "Petrol", koja je zatvorena, dok su radnici naizmenično propuštali vozila iz pravca Danilovgrada i Podgorice.

Most na Sitnici je proširen, a makadamskom deonicom stiže se sve do skretanja za Marezu, odatle se pored kafane "Sutjeska" automobili kreću novom deonicom proširene asfaltirane trase. Tu se radi na instalacijama.

Rekonstrukcija puta je započeta u julu prošle godine, završetak je predviđen za isti mesec 2022. godine, investicija je vredna 24 miliona evra, a investitor je Uprava za saobraćaj.

Na sajtu kompanije "Bemaks" se navodi da je do sada urađeno 96 odsto iskopa, od predviđena 869.882 kubika, kao i 87 procenata predviđenih nasipa od 401.013 metara kubnih.

Od betonskih i armiranobetonskih radova urađeno je pola, od predviđenih 27.797 kubika, dok je do sada ugrađeno dva odsto od 107.555 tona asfalta.

"Kina na račun duga može preuzeti veći deo obale Crne Gore"

Kako je ranije saopšteno, predviđeno je da saobraćajnicu čine četiri trake širine po 3,25 metra, odnosno po dve za svaki smer, razdelno ostrvo širine 4,5 metara, bankine, berme, obostrani trotoar širine dva metra je projektovan na ulazu u Podgoricu (500 metara) i na ulazu u Danilovgrad (800 metara).

Predviđena je rekonstrukcija postojećih mostova Mareza, Komanski, Matica i Sušica, izgradnja novih mostova paralelno sa postojećim, propusta na trasi, atmosferske kanalizacije.

Na trasi treba da budu izgrađena autobuska stajališta i kružni tokovi kod JU Komanski most, skretanja za Ćafu i Baloče, Bandiće, Novo Selo, Jastreb i Strahiniće i za Ćurilac.

Kako se uverila ekipa Vijesti na terenu, kružne raskrsnice su započete, pojedine su skoro završene, a na skretanju za Bandiće, Spuž, sudeći prema stanju na terenu, uskoro će početi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: