Biz - B92.net

Imamo 12 puta više zlata od komšija

BiH raspolaže sa oko tri tone zlata koje su u nadležnosti Centralne banke BiH.

Izvor: Dnevni avaz/Srna
Podeli
Foto: EPA, STF
Foto: EPA, STF

NBS ekskluzivno za B92.net: Koliko smo uvećali rezerve zlata, kako se ono čuva i koliko vredi?

Zlatna groznica trese Istočnu Evropu: Srbija lider u regionu, Hrvatska sve prodala

Ekonomista Igor Gavran navodi da bi bilo dobro povećati obim zlatnih rezervi, jer je monetarno zlato najtradicionalniji oblik rezervi kojim centralne banke garantuju za vrednost nacionalne valute, zajedno sa ostalim deviznim rezervama.

"Ovu funkciju imaju i zlatne rezerve Centralne banke BiH, iako čine tek mali deo ukupnih deviznih rezervi i dobro je što ih BiH ima", rekao je Gavran za "Dnevni avaz".

On smatra da bi bilo dobro povećati obim zlatnih rezervi, odnosno monetarnog zlata, ali ne u trenutnim kriznim vremenima, kada je cena svakako visoka, već kao deo dugoročne strategije unapređenja stabilnosti povećanja ukupnih deviznih rezervi.

"Dobro je da nismo u nepovoljnoj situaciji kao Crna Gora, da založimo zlato kao garanciju za zaduženje, ali ni kao Hrvatska koja je brzopleto rasprodala svoje monetarno zlato kada je cena bila daleko niža nego danas i tako je izgubila stotine miliona evra razlike, koliko bi mu vrednost porasla", precizira Gavran.

Prema pisanju lista, nije dostupan podatak hoće li doći do pojačavanja zlatne rezerve u BiH, prenosi Srna.

Prema podacima Narodne banke Srbije, od 2013. godine zlatne rezerve u toj zemlji porasle su za 20,7 tona ili 1,1 milijardu evra, a samo u poslednje dve godine rezerve Srbije uvećane su za 12 tona zlata.

Srbija u vlasništvu ima ukupno 36 tona zlata, druga na Balkanu je Severna Makedonija sa 6,8 tona zlatnih rezervi, zatim slede Slovenija sa 3,17, BiH sa 2,98 tona, pa Crna Gora sa 1,09 tona, dok je Hrvatska ostala bez svojih zlatnih rezervi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.