Biz - B92.net

I BiH ima korist od Južnog toka

Sarajevo -- Direktor "BH-Gasa" Adnan Kreso izjavio je da je veoma značajno što će kroz BiH prolaziti krak "Južnog toka" i da u BiH takav projekat uživa podršku.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kreso je rekao da je krak plinovoda infrastrukturni projekat, kao i autoput, čija će vrednost za BiH biti dugoročno isplativa.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potpisao je u petak u Sočiju memorandum o saradnji RS sa “Gazpromom” o izgradnji kraka “Južnog toga” u dužini od 3.600 kilometara kroz taj entitet.
“Krak Južnog toka, planiranog plinovoda za transport ruskog prirodnog gasa prema Crnom moru i Bugarskoj i dalje prema Italiji i Austriji u dužini od 3.600 kilometara, neće dobiti samo Republika Srpska, nego i Bosna i Hercegovina”, rekao je Kreso povodom izjave predsednika Dodika da će taj projekat biti od istorijskog značaja za RS.
“Mi podržavamo svaki plinovod koji se gradi kroz bilo koji deo naše države. To vam je kao autoput, infrastrukturni projekt, čija će se isplativost videti dugoročno, s obzirom na to da deo BiH kroz koji će krak prolaziti još nije gasifikovan”, naveo je Kreco u izjavi za sarajevski “Dnevni avaz”.
Kreso je dodao da će BiH imati finansijske koristi od gasovoda, zbog toga što će se naplaćivati svaki kubik plina koji prodje kroz tu zemlju.
“Ratni dug BiH koji imamo prema Gaspromu, nažalost, nećemo moći prebiti preko izgradnje gasovoda, čak ni delimično. No, isplata duga uredno teče i do sada smo otplatili oko četiri od 105 miliona evra, koliko dug iznosi”, rekao je Kreso dodavši da se radi "na drugom vidu kompenzije duga".
Kreso je, međutim, primetio da “Rusija puno više duguje BiH, nego što BiH duguje Rusiji”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.