HR: Prosečna plata pala na 730 evra

Prema prvim podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj, prosečna neto plata po zaposlenom iznosila je 5.342 kune (oko 730 evra).

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.03.2011.

09:05

Default images

To znači da je bila 108 kuna ili dva odsto niža nego u decembru 2010. godine.

Nakon što je u novembru zabeležila rast, prvenstveno zbog ukidanja više stope posebnog poreza na plate, penzije i ostala primanja, neto plata je u decembru i januaru beležila pad na mesečnom nivou, što je bilo očekivano s obzirom na rast broja nezaposlenih.

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna neto plata nastavlja da beleži rast pod uticajem ukidanja najpre niže, a potom i više stope takozvanog "kriznog poreza", zatim i promene poreskih stopa. Tako je na godišnjem nivou neto plata nominalno porasla za 84 kune ili 1,6 odsto.

Međutim, s obzirom da je stopa rasta potrošačkih cena u januaru bila viša od nominalnog rasta neto plate (rast 1,9 odsto prema rastu 1,6 odsto), prosečna neto plata je ostvarila realan pad od 0,3 procenta godišnje. Tokom januara zabeležen je i pad prosečnih bruto plata na mesečnom nivou.

Kao i u drugoj polovini 2010. godine, sprovedene promene u sistemu oporezivanja dohotka i ukidanje ''kriznog poreza'' i početkom 2011. najviše su uticali na godišnji rast neto plate, a tako će ostati i u sledećim mesecima.

Budući da se tokom ove godine ne očekuje značajni rast zapošljavanja, očekuje se tek blagi rast prosečne neto plate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: