Biz - B92.net

HR: Prosečna plata pala na 730 evra

Zagreb -- Prema prvim podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj, prosečna neto plata po zaposlenom iznosila je 5.342 kune (oko 730 evra).

Izvor: Tanjug
Podeli

To znači da je bila 108 kuna ili dva odsto niža nego u decembru 2010. godine.

Nakon što je u novembru zabeležila rast, prvenstveno zbog ukidanja više stope posebnog poreza na plate, penzije i ostala primanja, neto plata je u decembru i januaru beležila pad na mesečnom nivou, što je bilo očekivano s obzirom na rast broja nezaposlenih.

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna neto plata nastavlja da beleži rast pod uticajem ukidanja najpre niže, a potom i više stope takozvanog "kriznog poreza", zatim i promene poreskih stopa.

60 odsto zarađuje manje od proseka

Analiza hrvatskog Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuje da je, na primer, gotovo 9.000 zaposlenih u Hrvatskoj za mart prošle godine primilo neto platu manju od 250 evra, a da više od 60 posto zaposlenih ili njih oko 600 hiljada prima platu manju od državnog proseka.

Tako je na godišnjem nivou neto plata nominalno porasla za 84 kune ili 1,6 odsto.

Međutim, s obzirom da je stopa rasta potrošačkih cena u januaru bila viša od nominalnog rasta neto plate (rast 1,9 odsto prema rastu 1,6 odsto), prosečna neto plata je ostvarila realan pad od 0,3 procenta godišnje. Tokom januara zabeležen je i pad prosečnih bruto plata na mesečnom nivou.

Kao i u drugoj polovini 2010. godine, sprovedene promene u sistemu oporezivanja dohotka i ukidanje ''kriznog poreza'' i početkom 2011. najviše su uticali na godišnji rast neto plate, a tako će ostati i u sledećim mesecima.

Budući da se tokom ove godine ne očekuje značajni rast zapošljavanja, očekuje se tek blagi rast prosečne neto plate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.