Biz - B92.net

EK odobrila Fortenova grupi kupovinu Merkatora

Brisel -- Evropska komisija odobrila je nameru koncentracije kojom Fortenova grupa stiče kontrolu nad Poslovnim sistemima Merkator, saopšteno je.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa, Antonio Bat
Foto: Epa, Antonio Bat

Za teritorije Srbije, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije prijava je podneta nadležnim lokalnim regulatornim telima za zaštitu tržišne konkurencije, te su sad sva nacionalna tela, osim Komisije za konkurenciju Republike Srbije, odobrila koncentraciju, navodi se u saopštenju Fortenova grupe.

"Raduje nas ova odluka Evropske komisije da odobri prenos Merkatora sa Agrokora na Fortenova grupu. Verujemo da će uskoro uslediti i odobrenje srpske Komisije. Time se otvara put da se prenos Mercatora realizuje do kraja ove godine i da maloprodaja Fortenova grupe od 2021. na tržištu nastupi kao zajednička, regionalna grupacija čije je poslovanje u interesu svih - od zaposlenih preko dobavljača i deoničara do ukupnog privrednog okruženja u nacionalnim državama, ali i na prostoru celog regiona", rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, komentarišući odluku Evropske komisije.

"Snažan vlasnik će Merkatoru omogućiti dalji rast i razvoj i podržati strateške projekte Merkatora, uključujući investiciju u novi logistički centar u Ljubljani vrednu 130 miliona evra“, dodao je Tomislav Čizmić, predsednik uprave Merkatora i takođe naglasio da je ovo odobrenje izuzetno važan korak u prenosu Merkatora na Fortenova grupu, saopšteno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.