Biz - B92.net

Dobit Save manja za 51 odsto

Ljubljana -- Slovenačka kompanija Sava je prošle godine smanjila dobit pre oporezivanja 51 odsto i iznosi 12,6 miliona evra.

Izvor: Seebiz.eu
Podeli

Čista dobit je bila za 57 odsto manja od one iz 2006. godine i iznosi 12,1 milion evra, što je i najniža dobit Save u poslednjih pet godina. Istovremeno, čisti prihodi od prodaje prošle godine su porasli za 21 odsto i iznosili su devet miliona evra.

Najveći deo prihoda dolazi od stavke najma dodatnih proizvodnih prostora, dok se finansijski prihodi od prodaje vrednosnih papira u visini od 8,5 miliona evra najviše odnose na prodaju udela u Petrolu.

Za ovakve rezulate su "krivi" troškovi poslovanja koji su porasli čak 30 posto, na 12,8 miliona evra, i bili su za 21 odsto veći od planiranih. To je posledica, kažu u kompaniji, nepredviđenih troškova održavanja nekretnina i programske opreme.

Najsvetliji deo Savinog poslovanja prošle godine bio je rast njene deonice na Ljubljanskoj berzi od čak 161 odsto, što je dvostruko brži rast od proseka tržišta. Ipak, od početka ove godine su deonice godine za šest odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.