Biz - B92.net

Crnogorci traže naftu; napravili najdublju bušotinu na Jadranu

Crna Gora je u potrazi za naftom napravila bušotinu duboku 5.400 metara, što je najdublje do sada u Jadranskom moru, oborivši dosadašnji rekord od 4.300 metara.

Izvor: RTCG
Podeli
Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

Prvi rezultati istraživanja da li ima nafte u crnogorskom podmorju biće poznati do kraja godine, kazao je v.d. direktora Uprave za ugljovodonike Crne Gore Marko Adžić.

Bušenje će, kako je kazao, nakon radova na dodatnom obezbeđivanju bušotine biti nastavljeni danas.

Adžić je, gostujući na Televizije Crne Gore, kazao da je do sada izbušeno do 5.400 metara dubine. Završni radovi kasne zbog, kako je naveo, radova na obezbeđivanju dodatne sigurnosti bušotine.

"Očekivali smo da ćemo saznati ima li nafte do septembra ili oktobra, ali zbog novonastalih uslova u bušotini morali smo da usporimo i ugradimo još jednu dodatnu kolonu zbog sigurnosti operacije. To nas je dosta usporilo, ali nadamo se da ćemo do kraja godine imati rezultate. Očekivali smo da ćemo tokom septembra ili oktobra ući u rezervoare i imati informacije o tome šta je u rezervoarima. Od oktobra do decembra toliko je vremena probijeno", kazao je Adžić.

Svi se pitaju hoće li se Crna Gora obogatiti od nafte

Do kašnjenja, kaže, nije došlo zbog greške koncesionara.

"Jadran je izbušen do 4.300 metara, što je najdublja bušotina. Uslovi u bušotinama bili su nam do tih dubina poznati. Novonastali uslovi su nam neočekivani. Veliki su pritisci. Niko do sada nije bušio na toj dubini. Ovo je prva bušotina koja je prošla taj sloj koji je komplikovan za bušenje. Tu kritičnu fazu, smo savladali i sada nastavljamo dalje", kazao je Adžić.

On ističe da se do sada nije desila nijedna greška.

"Velika je pažnja što se tiče sigurnosti operacija, visok je standard primenjen. Ide nam naruku što je bušotina duboka pa imamo više od pet ili šest kilometara dubinu kanala gde možemo da reagujemo", kazao je Adžić.

Ukoliko dođe do problema, Adžić ističe da su spremni za odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.