Biz - B92.net

CG: Strategija energetike do 2025.

Podgorica -- Crnogorska vlada će narednih dana Evropskoj komisiji dostaviti strategiju razvoja energetike do 2025. na engleskom jeziku.

Izvor: Beta
Podeli

Predstavnici Evropske komisije su u utorak tražili da Vlada sačeka sa usvajanjem strategije dok im se ne dostavi engleski prevod, kako bi ga proučili i dali primedbe.

Ministar energetike Branimir Gvozdenović je posle sednice Vlade na kojoj je usvojena strategija, rekao da je "tim dokumentom Crna Gora, posle duže vremena, dobila jasnu energetsku strategiju, usklađenu sa međuanrodnim standardima, koja garantuje energetski razvoj bitan za razvoj ukupne ekonomije".

On je pojasnio da će u naredna četiri meseca biti urađen akcioni plan, koji će omogućiti primenu strategije, a da će taj posao raditi slovenačka konsultantska kuća Korona, u saradnji sa UNID-om.

Strategijom je predviđena izgradnja drugog bloka termoelektrane, hidroelektrane Komarnica i sistema 4 HE na Morači, koje treba da obezbede dodatnih 407 gigavata struje godišnje.

To je, kako su objasnili predstavnici Vlade, blaža varijanta, jer je izračunato i da bi korišćenje ukupnih hidropotencijala omogućilo proizvodnju 1.400 gigavata električne energije.

Završetak prvih novih objekata, malih hidroelektrana snage 20 megavata, očekuje se za tri godine, a za 2011. je planiran završetak drugog bloka TE u Pljevljima.

Gvozdenović je kazao da će se izgradnja ovih objekata pozitivno odraziti na makroekonomsku stabilnost države, a da će za građane kilovat struje biti jeftiniji od uvoznog zbog troškova transporta.

Naveo je da je Vlada zadužila međuresorski tim da utvrdi socijalni program, odnosno grupe građana kojima će vlada subvencionisati račune za struju, jer je strategijom predviđen prelazak na tržišni sistem.

Strategijom je predviđena privatizacija Elektroprivrede, ali nisu konkretno navedeni objekti, odnosno kompanije koje bi trebalo da promene vlasnika.

Na pitanje kako komentariše tvrdnje nevladinog sektora da je strategija rađena po meri energetskih loboja, Gvozdenović je odgovorio kako "teško može da shvati šta znači energetski lobi".

"Ako gradite na svom prostoru da obezbedite električnu energiju valorizacijom svog resursa, to nazivaju energetski lobi. Ako ne gradite, čime povećavate potrebu za uvozom, onda i to nazivaju lobijem, tako da teško mogu da shvatim šta to znači", rekao je Gvozdenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.