Cela crnogorska industrija spala na 420 miliona evra

Ukupna proizvodnja svih industrija u Crnoj Gori lane je vredela 420 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2022.

12:23

Cela crnogorska industrija spala na 420 miliona evra
Foto: Per Bengtsson/Shutterstock

To je svega oko 8,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u Crnoj Gori koji je procenjen na 4,9 milijardi evra, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat o industrijskoj proizvodnji PRODCOM.

To je proizvodnja za domaće potrebe i izvoz. U ovaj oblik industrijske proizvodnje ne računa se električna energija ni primarna poljoprivredna proizvodnja.

Situacija s industrijom u Crnoj Gori je još gora ako se vidi da je proizvodnja sirovog aluminijuma lane vredela 106 miliona evra, ili četvrtinu ukupne nacionalne proizvodnje, a koja je prekinuta krajem prošle godine jer Kombinat aluminijuma i Elektroprivreda nisu postigli dogovor o ceni struje, pišu Vijesti.

Prema ovim podacima je lane ukupna proizvodnja sirovog aluminijuma iznosila 45.000 tona što je oko 21 odsto više nego u 2020. godini, ali zbog rasta cena aluminijuma vrednost proizvodnje povećana je za skoro 100 odsto s tadašnjih 58 miliona.

Drugi proizvod po vrednosti je sveži beton pripremljen za izlivanje, koga je napravljeno za 29 miliona. To je značajan pad u odnosu na godinu ranije kada su napravljene 703.000 tona betona u vrednosti 37 miliona evra, a lane je proizvodnja ovog proizvoda pala na 551.000 tona. To je nastalo zbog smanjivanja obima radova na auto-putu, ali i značajnog pada aktivnosti u građevinarstvu zbog rasta cena građevinskih materijala.

Treći proizvod po vrednosti je pivo, koga je proizvedeno u količini od 320.000 hektolitara za 26 miliona evra. Godinu ranije je proizvodnja iznosila 284.000 hektolitara, a vrednost je bila 23,8 miliona evra.

Kobasica i sličnih proizvoda lane je u Crnoj Gori proizvedeno u količini od 4,2 hiljade tona čija je vrednost procenjena na 18 miliona evra, što ovaj proizvod dovodi na četvrto mesto ove liste. Za godinu je količina ove proizvodnje povećana za 40 odsto, sa 3.000 tona, dok je vrednost rasla za 20 odsto sa 15 miliona.

Na petom mestu po vrednosti proizvodnje nalazi se drvo četinara – "uzdužno testerisano ili rezano, sečeno na komade ili ljušteno". Njegova proizvodnja za godinu povećana je sa 107.000 na 133.000 kubnih metara, a vrednost proizvodnje sa 11,8 na 17,8 miliona evra, što je rast od 50 odsto.

Proizvodnja, kako je navedeno, svinjskih butova, plećki i delovi od njih, s kostima (soljeni, u salamuri, sušeni ili dimljeni), vredela je prošle godine 16,6 miliona evra, što je skoro duplo više nego godinu ranije kada je iznosila 8,9 miliona evra. Količinski proizvodnja je povećana sa 1,2 na 2,5 hiljada tona, ovog proizvoda.

Na sedmom mestu po vrednosti proizvodnje nalazi se takozvani katranizovani makadam, odnosno smesa za asfaltiranje puteva. Nje je prošle godine proizvedeno u vrednosti 15,6 miliona evra, što je značajno više nego godinu ranije kada je vredela 9,7 miliona evra. Količina je povećana sa 191 na 307.000 tona.

Proizvodnja crnih vina povećana je sa 47.000 na 59.000 hektolitara, a njihova vrednost sa 12,3 na 14,4 miliona evra. Prema ovoj statistici proizvodnja belih vina se vodi pod drugom stavkom i ona je vredela sedam miliona evra, milion više nego godinu ranije. Količina ovih proizvedenih vina povećana je sa 22,6 na 29.000 hektolitara.

Rude i koncentrata aluminijuma (boksit) prošle godine je proizvedeno za 14 miliona evra, što je značajno manje nego godinu ranije kada je vredeo 19 miliona evra. U hiljadama tona proizvodnja je smanjena sa 897 na 542.

Na desetom mestu po vrednosti proizvodnje je svež hleb i to kako je navedena definicija – "svež hleb, bez dodatka meda, jaja, sira ili voća, koji u suvom stanju po masi sadrži manje od pet odsto šećera i manje od pet odsto masnoće". Ovog proizvoda napravljeno je u količini od 11.000 tona, što je za skoro 1.000 tona više nego godinu ranije. Vrednost proizvedenog svežeg hleba povećana je sa 10,7 na 11,8 miliona evra.

Ostalih peciva proizvedeno je u vrednosti od 9,6 miliona evra, što je tačno duplo više nego u 2020. godini.

Proizvodnja svih vrsta nameštaja vredela je lane ukupno četiri miliona evra, međutim proizvodnja samo grubo rezanog drveta iznosila je 18,3 miliona evra, a peleta i briketa za još 11,2 miliona evra.

To pokazuje da drvna industrija i dalje najviše proizvodi jednostavne proizvode i sirovinu, a vrlo malo gotove i složene proizvode na kojima se postiže dodatna vrednost i više zarađuje.

Proizvodnja peleta je za 50 odsto veća nego u 2020. godini. Većina susednih zemalja je prošle i ove godine zabranila izvoz ogrevnog drveta i peleta, kako bi zaštitila svoje šume, ali i svoje građane od rasta cena jer je ovaj proizvod poskupeo 100 odsto u odnosu na godinu ranije.

Ukupna proizvodnja više vrsta lekova, koji se prema ovoj metodologiji nalaze u različitim stavkama, iznosi 16,5 miliona evra i porasla je za oko pet miliona evra u odnosu na 2020. godinu.

Među značajnim prozvodima prema vrednosti, nalaze se ruda i koncentrat olova iz rudnika Šuplja stijena kod Pljevalja u vrednosti 10,4 miliona evra, kiselog mleka za sedam miliona evra, pržene kafe za 8,4 miliona, raznih vrsta stočne hrane za osam miliona evra, cigareta i duvanskih proizvoda za devet miliona evra (novi duvanski kombinat zatvoren u novembru prošle godine), kugličnih ležajeva (fabrika u Kotoru) za sedam i po miliona evra, zavarenih rešetki, mreža i ograda za 4,7 miliona evra, flaširane negazirane vode za 3,6 miliona evra...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: