Brodosplit zbog sankcija Rusiji mora da zaustavi proizvodnju

Predsednik Uprave Brodosplitskog brodogradilišta Tomislav Debeljak najavio je da kompanija obustavlja proizvodnju.

Region

Izvor: Tanjug

Subota, 02.04.2022.

15:24

Brodosplit zbog sankcija Rusiji mora da zaustavi proizvodnju
Foto: EPA/DAVID CHANG1

kako navodi, do toga je došlo jer su sankcije Evropske unije Rusiji prouzrokovale blokadu 60 miliona evra sredstava kompanije.

Zbog veličine, koja nadilazi mogućnosti hrvatskog bankarskog sistema, Brodosplit je finansirao izgradnju dvaju brodova, "Golden Horajzona" i "Janšoniusa", sredstvima VTB Evrope, banke u ruskom vlasništvu sa sedištem u Frankfurtu, objasnio je Debeljak za Hinu.

Kako je vlasnik VTB Evrope ruska banka VTB Rusija, na ovu banku su takođe uticala ograničenja koja su zemlje EU nametnule Rusiji.

"Situacija u kojoj se nalazimo izuzetno je dramatična jer je VTB obustavio sve dalje isplate svih kredita zbog situacije u Ukrajini koja nas je blokirala", rekao je Debeljak, prenosi portal Indikator ba.

Prema njegovim rečima, proizvodnja je obustavljena dok se ne reši komplikacija, a do tada će radnici raditi pola radnog vremena.

U Brodosplitu su se obratili hrvatskoj Vladi i Hrvatskoj razvojnoj banci HBOR za pomoć u rešavanju nastalih komplikacije i žele da ovu vrednost kredita preuzme HBOR.

Ministar privrede i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je da su država i HBOR uvek spremni za saradnju s hrvatskim brodogradilištima, ali da su kod Brodosplita, koji je trenutno zaustavio proizvodnju, u pitanju "nešto složeniji problemi" u odnosu na one koji se komuniciraju u javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: