Bregzit će tresti i Balkan, malo kasnije

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Podgorici Gordana Đurović ocenila je da će ekonomske posledice izlaska Britanije iz EU biti jake i "turbulentne".

Region

Izvor: Beta

Subota, 25.06.2016.

11:44

Bregzit će tresti i Balkan, malo kasnije
(Foto: Thinkstock.com)

Prema njenim rečima, Balkan će te posledice osetiti kasnije i posredno.

"Ekonomski efekti izlaska Velike Britanije iz EU, najvećeg institucionalnog udara na temelje evropskog ujedinjenja do sada, biće snažni i za tu državu i za EU, dok će na zapadni Balkan, efekti stići posredno i kasnije", kazala je bivša ministarka evropskih integracija Vijestima.

Po rečima Đurovićeve, ekonomsko prestrojavanje Britanije biće "turbulentno i trajaće više godina", što će se "negativno" odraziti na britanske firme i građane.

"Nema direktnih efekata kroz Bregzit, koji bi se mogli odraziti na priliv stranih direktnih investicija u Crnu Goru", ukazala je Đurovićeva.

Ona je ocenila da je prva reakcija evropskih lidera "ljutnja", te da se od Brisela može očekivati centralizacija i ubrzanje nekih odluka u vezi sa jačim nadležnostima Unije.

"Time bi se reagovalo na mogući domino efekat Bregzita", dodala je Đurovićeva.

Ona je navela da bruto domaći proizvod (BDP) Velike Britanije predstavlja 16 odsto BDP-a Evropske unije, a da njenih 64 miliona stanovnika čine 12,7 odsto stanovnika EU.

"Britanija u budžet EU daje 14 milijardi evra godišnje (0,6 odsto svog BDP-a), ali zato iz budžeta povlači sedam milijardi evra (0,3 odsto svog BDP-a), što znači da je neto davalac, ali sa svega 0,3 odsto. Jedan je od većih korisnika EU budžeta kad je u pitanju sektor obrazovanja, nauke i mobilnosti", kazala je Đurovićeva.

Podsetila je i na činjenicu da Britanija ima "privilegovan" položaj u evropskim finansijama.

"Od ukupne trgovine, 45 odsto je sa EU zemljama, gde Britanija ostvaruje deficit. U sektoru usluga ostvaruje suficit, ali će izlaskom i u ovom sektoru biti veoma negativnih efekata u kratkom roku… Prva reakcija je pad funte i pad berzanskih indeksa, a druga reakcija biće odlaganje stranih direktnih investicija u UK, dok se situacija ne stabilizuje", smatra đurovićeva.

Dodaje da je UK veoma ekonomski integrisana sa EU tržištem, te da više trguje sa Nemačkom nego sa SAD, sa Italijom nego sa Indijom, više sa Belgijom nego sa Australijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: