Biz - B92.net

BiH uzvraća udarac Hrvatskoj? "Recipročne mere na granici, letovati u domaćim odmaralištima"

Zamenik predsedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić prokomentarisao je nedavnu odluku Hrvatske.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Ahmed Elborollosy/Shutterstock
Foto: Ahmed Elborollosy/Shutterstock

Reč je o odluci da teretni prevoznici neće moći da prevoze robu preko pet graničnih prelaza između Hrvatske i BiH.

"Odluka Republike Hrvatske da zatvori pet graničnih prelaza sa BiH, čime se nanosi direktna, i očito namerna, ekonomska šteta bh. privrednicima, koji svoje proizvode izvoze u EU, je poslednja u nizu pogrešnih i provokativnih aktivnosti kojima se dodatno usložnjavaju i pogoršavaju odnosi između BiH i Hrvatske", kaže Zvizdić za Klix.

On kaže da ne želi verovati, iako za takvo nešto postoje indicije, da ova jednostrana odluka, koja je u suprotnosti s Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, kao i s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, ima i političku pozadinu i da predstavlja "novu" vrstu pritiska, ucene i mešanja u unutrašnje stvari BiH te smatra da nadležne institucije Bosne i Hercegovine treba hitno da preduzmu sledeće aktivnosti u cilju zaštite ekonomskog suvereniteta BiH.

Prevoznici prete blokadama granica: "Bacili su nas na kolena, ovaj deo će biti slepo crevo"

Zvizdić navodi i niz mera koje bi vlasti u BiH trebalo da preduzmu kao odgovor na meru Hrvatske:

1. "Pokrenuti recipročne pravne i ekonomske mere Bosne i Hercegovine prema pravnim i fizičkim osobama iz Republike Hrvatske. Utemeljenje imamo u priznatom načelu međunarodnog prava – načelu reciprociteta";

2. "Intenzivirati kampanju, posebno od privrednih komora na svim nivoima: 'Proizvodimo - kupujmo - izvozimo domaće', s posebnim naglaskom na imperativnu potrebu kupovine domaćih proizvoda i preporuka da se letuje u bosanskohercegovačkim odmaralištima".

3. "Ako izostane reakcija nadležnih tela EU, a međudržavni razgovori i zdrava logika ne daju brz i efikasan rezultat, onda imenovati agenta i pred međunarodnim arbitražama i sudovima pokrenuti tužbu Bosne i Hercegovine protiv Republike Hrvatske, što je u nadležnosti Predsedništva BiH."

"Na kraju, želim naglasiti da poštujem Republiku Hrvatsku kao zemlju punopravnu članicu EU i NATO saveza, susednu zemlju s kojom delimo oko 1.000 kilometara zajedničke granice, ali isto tako želim da istaknem da niko nema pravo da ponižava građane Bosne i Hercegovine i donosi jednostrane akte koji ugrožavaju mogućnost ekonomskog oporavka i razvoja BiH, posebno u periodu pandemije. Krajnje je vreme da naši susedi počnu da uvažavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, koji je međunarodno priznat i neupitan", zaključuje Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.